El Papa felicita artistes de circ i viatjants: "Obriu els espectacles a presos

Francesc ha rebut aquest dijous en audiència, a l’Aula Pau VI, un nombrós grup de representants de l’espectacle ambulant, sobretot del circ i de la comèdia itinerant. En unes simpàtiques paraules, el pontífex ha dit que aquestes persones són també missioners de la misericòrdia de Déu i fan un gran bé a la societat. Concretament el Papa ha destacat que “els artistes del carrer, persones del circ, pallassos i altres viatjants són artesans de la bellesa i de la vida i, per tant, alimenten esperança amb exhibicions que estimulen els ànims”.
Després d’un breu espectacle a la mateixa aula, i dins el Jubileu de la Misericòrdia, Francesc ha dit que aquests artistes “tenen una especial bellesa i poden portar pel món l’abraçada i precisament la misericòrdia de Déu, alhora que poden portar-lo als més allunyats”. També els ha elogiat per l’alegria que transmeten: “No us podeu imaginar el bé que vosaltres feu, un bé que s’expandeix i que dóna vida”. En unes paraules disteses, el Sant Pare ha reconegut que s’havia espantat una mica quan ha acariciat un tigre. “També podeu arribar a espantar el Papa amb aquell tigre”, ha dit entre somriures.
El bisbe de Roma ha recordat que “l’espectacle ambulant, el més antic, ha estat sempre capaç de promoure la cultura de l’encontre”, i ha recordat que “qui fa obres de misericòrdia ha de fer-ho amb alegria”, com deia Sant Pau. “Us felicito perquè, en aquest any sant, heu obert els vostres especacles als més necessitats, als pobres i als sense sostre, als empresonats, als nois desencisats. Això també és misericòrdia, perquè vol dir sembrar bellesa i alegria en un món de vegades trist”, ha explicat el pontífex.
Finalment el Sant Pare ha dit que “l’Església vol ajudar aquestes persones del circ i de l’espectacle ambulant a eliminar els prejudicis i els estereoptips sobre aquest col•lectiu i fer que surtin dels marges de la societat”. Francesc ha proposat els artistes del circ i de l’espectacle itinerant que s’acostin als sagraments i hi descobreixin el fonament espiritual per a la seva feina.
La pregària del Parenostre, protagonista a la Missa matinal
D’altra banda, en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, Francesc ha dit que, en resar el Parenostre, “sentim la mirada del Pare sobre nosaltres”. A partir de l’evangeli del dia, en què Jesús ensenya els seus deixebles a pregar, el Papa ha recordat que el Pare ens invita a pregar en la dimensió íntima i secreta com a “fills que senten aquesta identitat amb la gràcia de l’Esperit”. El bisbe de Roma ha comentat també que “Jesús parla amb el Pare en tot allò que és el camí i l’espai de la pregària”. Sense sentir-nos fills, segons Francesc, la nostra pregària és buida, “encara que també ens adrecem als sants o fem processons, però el Pare és la pedra angular”.
Francesc ha dirigit també un pensament a la part del Parenostre en què Jesús fa referència al perdó per als altres, per assegurar que “tots som família d’un Pare que ens dóna la identitat”. El Sant Pare ha fet, en aquesta línia, una crida al perdó i a oblidar les ofenses. El pontífex ha subratllat que, per a un cristià, “les pregàries no són paraules màgiques”, i ha recordat que “pare” és “la paraula que Jesús pronuncia en els moments difícils i importants”.
Amb l’Església d’Orient i del continent asiàtic
El Sant Pare ha expressat aquest mateix dijous, d’altra banda, el seu desig que “el rostre de l’Església sigui la llum de Crist a Terra Santa, al Pròxim Orient, a l’Índia i a Ucraïna”. En una audiència als participants en la plenària de la Reunió de les Obres per a l’Ajuda a les Esglésies Orientals (ROACO), Francesc els ha demanat que “el rostre de l’Església reflecteixi la llum de crist, que és la nostra pau i crida a les portes del nostre cor a Terra Santa i en altres llocs de l’Orient”. També ha demanat als representants que l’acompanyin amb la pregària en el viatge apostòlic que farà la setmana vinent, del 24 al 26 de juny, a Armènia.
Amb la salutació al cardenal Leonardo Sciandri, prefecte de la Congregació per a les Esglésies Orientals, el pontífex s’ha adreçat als seus representants a Jerusalem, el Líban, Síria, l’Iraq, Jordània i Ucraïna i que acompanyen les comunitats cristianes d’aquests països. Igualment Francesc ha saludat el nou custodi de Terra Santa, Francesco Patton, un desig de pau extensiu a tots els franciscans menors. Finalment ha dit que espera que s’acabin aviat els treballs de restauració de la Basílica de la Nativitat de Betlem i al Sant Sepulcre.
Encara destaquem que el Sant Pare ha inaugurat aquest dijous al vespre, amb un discurs a la Basílica de Sant Joan del Laterà, l’assemblea de la diòcesi de Roma. El lema de la trobada és “L’alegria de l’amor: el camí de les famílies a Roma a la llum de l’exhortació apostòlica ‘Amoris Laetitia’”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 16 de juny.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!