El Papa fa una crida a renovar la missió de l’esperança. Ho diu així en el seu missatge per a la Jornada Mundial de les Missions 2025, que s’ha fet públic aquest dijous. Francesc reflexiona sobre la identitat missionera cristiana en un món que “mostra símptomes greus de crisi d’allò que és humà”.
El missatge per a la Jornada Mundial de les Missions, el Domund, coincidint amb l’Any jubilar 2025, té com a lema Missioners d’esperança entre els pobles. El Pontífex recorda a cada cristià i a l’Església, com a comunitat de batejats, la vocació fonamental a ser missatgers i constructors de l’esperança, seguint les empremtes de Crist”.
El Sant Pare desitja als missioners que durant aquest l’Any Sant “visquin un temps de gràcia amb el Déu fidel que ens ha regenerat en Crist ressuscitat “per a una esperança viva”, com diu el primer capítol de la carta de Sant Pere. En aquesta línia, reflexiona sobre alguns aspectes de la identitat missionera cristiana, com ara el seguiment a Crist, que és “la nostra esperança”, per ser “portadors i constructors d’esperança”, i “la renovació de la missió de l’esperança”. Recordem que el Domund se celebrarà aquest any el 19 d’octubre, com sempre el penúltim diumenge del mes dedicat a les missions.
En un altre fragment del missatge, el bisbe de Roma assegura que “el Senyor Jesús continua amb el seu ministeri d’esperança per a la humanitat mitjançant els seus deixebles, enviats a tots els pobles i acompanyats místicament per ell”. Igualment invita els cristians “a posar-se en camí al darrere de les petjades del Senyor Jesús per ser, amb Ell i en Ell, signes i missatgers d’esperança per a tothom, a cada lloc i circumstància que Déu ens concedeix viure”.
El Papa, a més, mostra el seu desig que “tots els batejats, deixebles-missioners de Crist, facin resplendir la pròpia esperança a cada racó de la terra”. En aquest sentit, dirigeix un pensament especial amb agraïment de cor als “missioners i missioneres ad gentes”, en països diferents al propi, uns apòstols que, seguint la crida divina, han anat a altres nacions per donar a conèixer l’amor de Déu en Crist”.
D’altra banda, Francesc exhorta les comunitats cristianes animades per l’esperança a ser “signes d’una nova humanitat en un món que, a les zones més ‘desenvolupades’, mostra símptomes greus de crisi d’allò que és humà”, en una referència implícita a la Intel·ligència Artificial i a les revolucions tecnològiques. S’adreça igualment “a les nacions més avançades tecnològicament”, on “està decaient la proximitat; perquè estem tots interconnectats, però no hi estem en relació”.
I a la tercera part del missatge, el Pontífex fa una crida urgent a renovar la missió de l’esperança: “Els deixebles de Crist estan cridats en primer lloc a formar-se, per ser ‘artesans’ d’esperança i restauradors d’una humanitat sovint distreta i infeliç.” Per assolir aquesta renovació, el Sant Pare destaca la importància de l’espiritualitat de la Pasqua. Diu que tots els cristians “hem estat batejats en la mort i resurrecció redemptora de Crist, fet que marca l’eterna primavera de la història”. I de manera especial insisteix en la necessitat de “renovar la missió de l’esperança començant per la pregària, sobretot la que es fa amb la Paraula de Déu”. I finalitza recordant que l’evangelització és “un procés comunitari, com el caràcter de l’esperança cristiana” que ha de ser expressada a “la sinodalitat missionera de l’Església”, on tots caminin junts.