El Papa diu que "obrar amb misericòrdia és patir amb qui pateix"

El Papa ha expressat aquest dilluns el seu desig que “les obres de misericòrdia no consisteixin a donar almoina per tranquil•litzar la consciència, sinó la participació en el patiment dels altres, fins i tot corrent riscos i deixant-se incomodar”. En l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta el dia en què l’Església recorda Sant Bonifaci, màrtir i apòstol d’Alemanya, Francesc ha partit de “l’experiència de Tobit amb la tristesa”, per reflexionar sobre les 14 obres de misericòrdia, corporals i espirituals. El pontífex ha explicar que “realitzar aquestes obres no vol dir només compartir allò que cadascú posseeix, sinó apiadar-se de debò, patir amb el qui pateix”.
Tenint en compte que als jueus deportats a Assíria se’ls havia prohibit sepultar els seus propis compatriotes, el bisbe de Roma ha recordat que realitzar obres de misericòrdia comporta també assumir riscos. Ha posat l’exemple de “Roma en plena Guerra Mundial, quan molts van arriscar-se, començant per Pius XII per amagar els jueus perquè no fossin assassinats ni deportats”. El pontífex ha subratllat igualment que “qui realitza obres de misericòrdia pot ser objecte de burla per part dels altres, com li va passar a Tobit, perquè era considerat una persona que feia coses demencials en lloc d’estar tranquil”.
El Sant Pare ha conclòs que “el qui és capaç de fer una obra de misericòrdia sap que ell ha estat abans receptor de la mateixa misericòrdia”. En la mateixa línia, Francesc ha fet una crida als creients perquè “pensin en els propis pecats, en les equivocacions i en la manera com el Senyor ho ha perdonat tot i ha tingut aquesta misericòrdia”. En definitiva, el Papa ha assegurat que “les obres de misericòrdia són les que ens treuen de l’egoisme i ens fan imitar Jesús més de prop”.
Missioners “en camí amb esperança”
D’altra banda, el Papa ha rebut aquest mateix dilluns, a la Sala Clementina del Vaticà, els participants en el Capítol General dels Missioners i Missioneres de la Consolata. Els ha demanat que “continuïn el seu camí amb esperança”. Francesc ha expressat el seu desig que “la consagració missionera d’aquests religiosos pugui ser sempre una font de trobada vivificant i santificant amb Jesús i amb el seu amor, font de consolació, de pau i de salvació per a tots els homes”. En el seu discurs, el Sant Pare ha saludat els membres de la branca femenina i masculina de la Família Religiosa fundada el 1901 pel Beat Josep Allamano, en ocasió dels seus respectius Capítols Generals. També ha recordat, en la salutació, “els germans i les germanes que treballen, moltes vegades en condicions difícils, en els diversos continents”, i els ha animat a “seguir amb generosa fidelitat en el seu compromís missioner ad gentes.
El pontífex ha ofert als missioners i missioneres alguns suggeriments perquè aquests dies de Capitol “produeixin abundants fruits de bé en les comunitats i en les activitats missioneres de l’Església”. Ha subratllat que tots “estan cridats a aprofundir el seu carisma, per projectar-se amb renovat impuls en l’obra d’evangelització dins la perspectiva de les urgències pastorals i de les noves pobreses”. També Francesc els ha demanat que “no es cansin de portar la consolació a les poblacions que moltes vegades estan marcades per una gran pobresa i un patiment agut, com ara passa en moltes zones de l’Àfrica i Amèrica Llatina”. En recordar l’evolució de “l’Institut Missions Consolata”, el Sant Pare ha comentat que, “com en qualsevol família, és una història feta d’alegries i dolors, de llums i d’ombres, que ha estat marcada i fecundada aquests últims anys per la Creu de Crist”.
El Papa ha puntualitzat que, “per portar endavant aquesta difícil missió, es necessita viure la comunió amb Déu en la percepció conscient de la misericòrdia de la qual som objecte per part del Senyor”. “Ens farà bé considerar sobretot aquesta prioritat de l’amor de Déu gratuït i misericordiós, i sentir el nostre afany i el nostre esforç com una resposta”, ha dit. En aquesta perspectiva, el pontífex ha afegit la vida religiosa pot convertir-se en un itinerari de redescobriment progressiu de la mateixa misericòrdia divina, facilitant la imitació de les virtuts de Crist i de les seves actituds riques d’humanitat.
Finalment el Papa ha animat els missioners i missioneres a seguir l’exemple del seu Beat Fundador, i a no cansar-se de transmetre un nou impuls a l’animació missionera. “La sensibilitat per la inculturació de l’Evangeli, l’espai donat a la coresponsabilitat dels treballadors pastorals, l’elecció de formes simples i pobres de presència entre la gent i una atenció especial al diàleg amb l’Islam” han estat algunes de les prioritats esmentades per Francesc, així com “el compromís per la promoció de la dignitat de la dona i dels valors de la família i la sensibilitat pels temes de la justícia i de la pau”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 5 de juny.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!