El Papa ha expressat aquest dilluns el seu desig que “les baralles, les guerres i els enfrontaments deixin el seu lloc perquè l’ocupin la comprensió i la reconciliació”. Al final de la pregària del Regina Caeli a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, coincidint amb el segon dia de Pasqua o Dilluns de l’Àngel, Francesc ha reivindicat que “quedi subratllada la paraula ‘reconciliació’, perquè tot allò que Jesús va fer al Calvari i amb la seva Resurrecció és reconciliar tots nosaltres amb el Pare, amb Déu i entre nosaltres”. En la mateixa línia, el pontífex ha recordat que “Déu ha guanyat la batalla decisiva contra l’Esperit del mal”, i ha animat tothom a “deixar que ell sigui el vencedor, renunciant als propis plans humans i convertint-se cadascú als projectes de pau i de justícia” que té el Senyor. En el comiat i abans de la benedicció, el Sant Pare ha presentat una trobada “amb més de 50.000 adolescents d’arreu d’Itàlia”, programada per a aquest mateix dilluns a la tarda a la mateixa Plaça de Sant Pare, i l’ha presentada com “un signe d’esperança”. En un altre moment d’aquest Regina Caeli, el Papa ha demanat, en forma de pregària, “que la gràcia del Senyor ressuscitat conforti els qui es troben en el sofriment”.

I durant la reflexió de la pregària mariana, el bisbe de Roma ha comentat “dues paraules molt simples que pronuncia Jesús” quan es troba amb els primers testimonis de la seva resurrecció, al costat del sepulcre: “No tingueu por”. Francesc ha explicat que “el Senyor sap que les nostres pors neixen de la gran por de la mort, de les desgràcies, d’estar malament i de no tirar endavant en moltes dimensions d’aquesta vida”. En aquesta línia, ha afegit que “Jesús ha vençut la mort i ens invita a sortir de les tombes de les nostres pors que ens deixen enterrats a dins. Igualment ha fet una crida a “sentir avui, com el matí de Pasqua, la crida a no tenir por, perquè Jesús ens diu que ha assumit la mort per cadascú de nosaltres”. El pontífex, a més, ha dit que, “per combatre la por, ens ajuda la segona frase de Jesús a les dones que es troben amb ell, quan els diu que se’n vagin i anunciïn la resurrecció als seus germans, els qui es desplacen a Galilea”. El Sant Pare també ha comentat que “potser aquelles dones no eren les persones més adequades per anunciar el ressuscitat, però l’important no és això, sinó el fet de sortir i anunciar precisament per vèncer la por”.

Referint-se al fragment de l’evangeli d’aquest dilluns de l’octava de Pasqua (Mateu 28,8-15), el bisbe de Roma ha comentat que “aquest text presenta l’obstacle que pot trobar aquest anunci, que és el de la falsedat, un contraanunci expressat en l’actitud dels soldats que havien fet guàrdia al sepulcre de Jesús”. El Papa ha recordat que aquells homes “reben la instrucció de dir que uns homes havien robat el cos mentre ells dormien, cosa que és una clara contradicció, la prova més clara de la falsedat i l’ocultament per fer oposició a l’anunci de la veritat”. Francesc ha assegurat que això “embruta l’anunci i el corromp per dintre perquè vol portar-nos a la mort, al sepulcre”. En aquest sentit, ha lamentat igualment que “davant del Senyor ressuscitat, hi ha el Déu dels diners que ho embruta i ho contamina tot, alhora que tanca les portes a la salvació, una realitat que es troba pertot arreu”. El pontífex ha definit això com “la temptació d’adorar el Déu dels diners”, i ha denunciat l’existència d’una doble moral, ara en la nostra societat, ja que “ens escandalitzem quan descobrim mentides entre la gent”. Com a conclusió, ha proposat “combatre aquestes mentides davant la llum de Crist ressuscitat i amb l’ajuda de Maria, la Mare de Déu”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!