El Papa demana al miler de missioners de la Misericòrdia que "consolin el pecador amb la força de la compassió"

El Papa s’ha reunit aquest dimarts a la tarda, a la Sala Règia del Vaticà, amb els missioners de la Misericordia, encarregats amb el mandat d’anunciar la bellesa de la misericordia de Déu. Aquest dimecres, amb una celebració a la tarda a la basílica de Sant Pere coincidint amb el Dimecres de Cendra (primer dia de Quaresma), donarà a aquest miler llarg de misioners de tot el món el mandat jubilar unit a la facultat d’absoldre els pecats reservats habitualment a la Santa Seu. El Sant Pare ha dit, en el discurs adreçat als nous missioners de la misericordia, que “un missioner de la misericòrdia porta sobre les seves espatlles el pecador, i el consola amb la força de la compassió”.
Francesc ha recordat que aquest és “un signe especial que caracteritza el Jubileu”, i permet a totes les Esglésies locals viure el misteri il·limitat de la misericòrdia del Pare. En aquesta línia, ha afegit que “ser Missioner de la Misericòrdia és una responsabilitat que els és confiada, perquè els demana ser en primera persona testimonis de la proximitat de Déu i de la seva manera d’estimar”. El bisbe de Roma ha recordat al miler llarg de missioners de la misericordia que, en aquest ministerio, estan cridats a expressar la maternitat de l’Església “perquè l’Església que és mare genera sempre nous fills en la fe, nodreix la fe i també ofereix el perdó de Déu, regenerant a una nova vida, fruit de la conversió”.
El punt 18 de la Butlla El rostre de la misericòrdia diu que els missioners de la misericòrdia «seran, sobretot, signe viu de com el Pare acull tots els qui estan a la recerca del seu perdó, així com els artífexs davant de tots d’una trobada carregada d’humanitat, font d’alliberament, rica de responsabilitat, per a superar els obstacles i reprendre la vida nova del Baptisme».
Entre aquests més de 1.000 missioners de la Misericòrdia, n’hi ha entre un i tres proposats des de cadascuna de les 10 diòcesis amb seu a Catalunya, 23 en total. Concretament són Jaume Gené i Josep Mateu (Tarragona), Salvador Pié-Ninot (Barcelona), Ignasi Navarri i Antoni Elvira (Urgell), Joan Baburés, Josep Puig i Joan Planellas (Girona), Ramon Prat, Gerard Soler i Daniel Turmo (Lleida), Bernabé Dalmau, Ramon Olomí i Josep Roca (Sant Feliu de Llobregat), Antoni Bonet i Josep Maria Montiu de Nuix (Solsona), David Abadías i Lluís Victori Companys (Terrassa), Javier Vilanova i Ivan Cid (Tortosa) i Jaume Casamitjana i Joan Casas (Vic).
El Papa agraeix als caputxins “el seu do de perdonar”
El Papa ha dit aquest matí que, entre els caputxins, hi ha una gran tradició de perdonadors i de “bons confessors”. En la missa matinal que Francesc ha presidit amb la participació de més d’un miler de caputxins, Francesc ha contraposat l’actitud de grandesa davant de Déu, que es manifesta en Salomó, amb la de la mesquinesa, que el mateix Jesús descriu quan es refereix als doctors de la llei. El Sant Pare ha afegit que “els caputxins són grans administradors del perdó, perquè saben pregar al Déu que perdona”. En aquesta línia, ha parlat de “la tradició de perdó que té aquest ordre, perquè sap pregar i perdonar”.
Francesc ha dit que l’humil és qui se sent perdonador quan és al confessionari. El Papa s’ha adreçat a tots els confessors, dins l’Any de la Misericòrdia, ja que el confessionari, segons el pontífex, “és per perdonar, no pas per condemnar o apallissar”. Finalment ha demanat als caputxins que “no es cansin mai de perdonar” i que “siguin homes de perdó, de reconciliació i de pau”. El pontífex ha recordat que “el confessionari és per perdonar”, i ha demanat als confessors que “no apallissin”.
El Papa ha explicat l’encontre amb un confessor després de demanar que no passi mai “que algun creient digui que no torna a rebre el sagrament de la Reconciliació per determinades coses que li diu el confessor”. I ha contraposat “l’ofici de Déu” al del “diable que només condemna”. Aquesta celebració eucarística s’ha fet a la capella vaticana de la Confessió, a prop de les relíquies dels sants caputxins Pius de Pietrelcina i Leopold Mandic, venerades aquests dies, i fins a aquest proper dijous, per milers de pelegrins a Roma, amb la presència de centenars de frares de l’orde dels franciscans menors.
Reunió del Consell de Cardenals
D’altra banda, el Papa també s’ha reunit avui amb els cardenals membres del Consell de 9 purpurats que assessora Francesc de cara a la reforma de la cúria. En un dia i mig de treball, amb 8 membres per una indisposició de salut del cardenal Gracias, el consell ha analitzat el discurs que el Sant Pare va fer a l’octubre, dins el Sínode de Bisbes i coincidint amb el 50è aniversari de la institució d’aquesta assemblea episcopal mundial.
Els cardenals han reflexionat sobre la idea de “sinodalitat” i de “descentralització” dels pastors de l’Església, exposada pel pontífex en aquella històrica i molt comentada intervenció. El portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, ha dit que allò que va dir Francesc sobre descentralitzar “és més una orientació que no pas un mandat concret”. D’altra banda, Lombardi ha explicat que “el Tribunal de la Rota i els processos de nul•litat matrimonial han estat també tema de comunicació” entre els 8 cardenals i també amb el Sant Pare, que ha estat en totes les sessions de la trobada del Consell.
A més, els cardenals han treballat sobre la reforma de quatre dicasteris, i han llegit unes propostes que s’han lliurat al Papa sobre la idea de crear els dicasteris de “Laics, Família i Vida”, “Justícia, Pau i Migracions”, a banda de dos més encara per concretar. En aquesta breu sessió del febrero, el Papa i els Cardenals han supervisat el treball de la Comissió de Tutela dels Menors i de la Secretaria d’Economia. La propera reunió de l’anomenat C9 es farà de l’11 al 13 d’abril.
Finalment, destaquem que el Papa ha completat aquest dimarts la cúpula de la Secretaria de Comunicació de la Santa Seu amb el nomenament de Natasa Govekar per al càrrec de directora del Departament Teològic i Pastoral. Natasa Govekar és professora de l’Atelier de Teologia Cardenal Spidlík, del Centre Aletti de Roma. A més, Francesc ha nomenat Francesco Masci, fins ara responsable de l’Àrea Tècnica del Servei d’internet del Vaticà, nou director tecnològic.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 9 de febrer.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!