El Papa dedica el missatge de la pau a la fraternitat

S’acaba de presentar el missatge del papa Francesc per a la Jornada Mundial de la Pau, el proper 1 de gener. Enguany el tema escollit és La fraternitat, fonament i camí per a la pau.

El pare Federico Lombardi, portaveu vaticà, ha llegit el text d’introducció al document escrit pel cardenal Peter Kodwo Appiah Turkson, president del Pontifici Consell Justícia i Pau. “La fraternitat”, escriu el cardenal Turkson, “és una qualitat humana essencial, perquè som éssers relacionals. (…) La fraternitat ha estat ignorada o trepitjada en diferents maneres a través de la història i fins i tot avui dia”.

En aquest missatge, el papa Francesc es pregunta per què hi ha dèficit de fraternitat en el món actual: l’egoisme ens cega la nostra fraternitat fonamental? La por i la competitivitat han enverinat la nostra dignitat imcomparable com a fills i filles de Déu i, per tant, germans i germanes entre nosaltres?

El cardenal Turkson analitza el missatge del Papa i observa que Francesc fa referència als seus predecessors per ampliar el significat i rellevància de la fraternitat com a fonament i camí cap a la pau. Per exemple, Pau VI va posar en relleu el desenvolupament integral; Joan Pau II va dir que la pau era un bé comú indivisible: és de tots o de ningú, i Benet XVI va identificar la fraternitat com un requisit previ per lluitar contra la pobresa.

El papa Francesc també tracta de com l’economia pot aportar recursos concrets contra la pobresa i afirma que les relacions fraternals poden expressar-se en polítiques socials, en un estil de vida més sobri i “en un replantejament oportú dels nostres models de desenvolupament econòmic”, explica el cardenal. També s’apunten directrius per reduir i eliminar les guerres de tot tipus, així com la corrupció i el crim organitzat. La fraternitat venç la indiferència amb la qual observem les guerres a una distància segura i la tendència a deshumanitzar i demonitzar l’enemic.

Un altre aspecte que tracta el missatge és la tasca per assolir la no-proliferació i el desarmament. I recorda que la fraternitat es resisteix a la corrupció, al crim organitzat i al tràfic de drogues, a l’esclavatge, al tràfic de persones i la prostitució, i a aquelles formes de guerra econòmica i financera que destrueixen vides, famílies i empreses.

En un altre punt, el Papa planteja la necessitat urgent de preservar i conrear la natura com a la nostra llar terrenal i la font de tots els béns materials.

Podeu llegir el text sencer aquí.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!