21 nous cardenals, molts de regions amb menys representació històrica, materialitzen la voluntat del papa Francesc d’abandonar l’eurocentrisme i anar a buscar les perifèries, adequant també el govern de l’Església a les noves majories catòliques a territori asiàtic o africà. Aquest matí a les 10 han estat creats els nous cardenals en el Consistori Públic Ordinari, presidit pel papa Francesc. Els purpurats tenen una edat mitjana de 62,9 anys i 18 de 21 seran electors, d’aquesta manera augmentarà a gairebé tres quartes parts el nombre de cardenals electors creats per Francesc durant els deu anys de pontificat.

La proximitat a Llatinoamèrica de Bergoglio també es reflecteix en el fet que entre els purpurats trobem Víctor Manuel Fernández (Tucho), estrenat prefecte del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, i Luis Pascual Dri, confessor de 96 anys al santuari Nostra Senyora del Rosari de Pompeia, a Buenos Aires. També un tercer argentí, Ángel Sixto Rossi, arquebisbe de Córdoba. Altres perfils llatinoamericans seran Luis José Rueda, arquebisbe de Bogotà, i Diego Rafael Padrón, arquebisbe de la veneçolana Cumaná.

Entre els cardenals espanyols, en destaquen José Cobo, nomenat arquebisbe de Madrid en la festa de Sant Pere i Sant Pau; Ángel Fernández Artime, rector major dels salesians, i François-Xavier Bustillo, franciscà d’origen pamplonès i bisbe d’Ajaccio, capital de l’illa francesa de Còrsega. De la seva banda, el nord-americà Robert Prevost, prefecte del Dicasteri per als Bisbes, té ascendència espanyola.

Més asiàtics i africans, menys italians

Com avançava el juliol passat el nostre corresponsal al Vaticà, Rodrigo Moreno Quicios, “entre els nous cardenals de Francesc hi ha malais, tanzans, sud-sudanesos, sud-africans i fins i tot un jesuïta xinès, Stephen Chow Sau-Yan, el qual pot afavorir un desglaç de les relacions amb la Xina. També tindran dos papers diplomàtics els dos únics perfils italians de tot el grup: Pierbattista Pizzaballa, patriarca llatí de Jerusalem molt implicat en el cessament de la violència a Israel, i Claudio Gugerotti, prefecte del Dicasteri per a les Esglésies orientals i amb experiència com a nunci a Bielorússia, Ucraïna i el Regne Unit. Com a dada a valorar, parla un rus molt fluid”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!