La trobada amb els impulsors de la caritat va ser la darrera activitat oficial del Sant Pare a Mongòlia. Des de la Casa de la Misericòrdia, Francesc va viatjar directament a l’aeroport internacional d’Ulan Bator.

La cerimònia de comiat va tenir lloc en una sala interior de l’aeroport, davant de la presència de la mateixa representant governamental que va rebre el Pontífex a la seva arribada, la ministra d’Afers Exteriors, Batmunkh Battsetseg.

Després d’una breu conversa, el Papa es va acomiadar de la comitiva local i de la delegació mongola i va ser l’últim a embarcar a l’avió A330 d’ITA Airways. Un viatge a Roma que té una durada d’onze hores i vint minuts, després de recórrer 8.230 quilòmetres. En arribar a l’aeroport internacional de Fiumicino, Francesc es va adreçar directament a la Ciutat del Vaticà.

El Pontífex ha pronunciat un total de cinc discursos al llarg de tres dies a Ulan Bator. El Papa s’ha reunit amb les autoritats civils, eclesiàstiques i religioses, i ha presidit la celebració d’una missa.

En aquestes ocasions, ha reafirmat la seva crida a la pau i ha parlat de la responsabilitat de les religions en la pacificació dels conflictes i de la importància de la coherència en el testimoni.

El Papa ha explicat que tots som “nòmades de Déu”

Francesc ha encoratjat la petita comunitat catòlica a no témer la seva petitesa i ha assenyalat el millor camí de tots: la creu de Crist; al cap i a la fi, tots som “nòmades de Déu”, pelegrins a la recerca de felicitat, assedegats d’amor. I tan sols la fe cristiana és la resposta, ha dit.

Destaquen dos moments especials d’aquest viatge pontifici: la trobada del Papa a l’interior d’un “ger”, l’habitatge tradicional dels pobles nòmades, amb la senyora Tsetsege, mare d’onze fills, qui va trobar una imatge de la Mare de Déu en un abocador. El 8 de desembre del 2022, l’estàtua de la Verge María, Mare del Cel, va ser entronitzada a la catedral d’Ulan Bator i beneïda pel Sant Pare durant el seu encontre amb els bisbes i persones consagrades.

Un altre moment significatiu va tenir lloc al final de la missa al gimnàs de la capital, quan el Papa va prendre de la mà als bisbes emèrits i a l’actual de Hong Kong per enviar una calorosa salutació al “noble poble xinès”.

Francesc ha fet història en convertir-se en el primer Papa que visita Mongòlia.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!