El Papa centra el seu missatge de Quaresma en la indiferència

Francesc posa en guàrdia contra la “dimensió mundial” de la “globalització de la indiferència”, “malestar que hem d’afrontar com a cristians”. Així comença el Papa el seu missatge per a aquesta Quaresma i que titula Enfortiu els vostres cors (Jm 5,8). El Pontífex recorda que la Quaresma és un temps de renovació, però sobretot és un temps de gràcia.

En el missatge, desitja que se celebri a tota l’Església el proper 13 de març la iniciativa “24 hores amb el Senyor”, el lema del qual és “Déu ric en misericòrdia”. I reitera que “Déu no ens demana res que no ens hagi donat abans. (…) Està interessat en cadascun de nosaltres, ens coneix pel nostre nom, ens cuida i ens busca quan el deixem. Cadascú de nosaltres l’interessa; el seu amor li impedeix ser indiferent al que ens passa”.

El Papa alerta que quan estem bé “ens oblidem dels altres, no ens interessen els seus problemes, ni els seus patiments, ni les injustícies que pateixen…” i es refereix a “l’actitud egoista de la indiferència“, que “ha assolit avui una dimensió mundial, fins a tal punt que podem parlar d’una globalització de la indiferència”. Aquest és un desafiament que cal afrontar i que, segons Francesc, també és una temptació real per als cristians.

Per això, proposa tres passatges per meditar sobre la renovació que necessita el poble de Déu “per no ser indiferent i per no tancar-se en ell mateix”: “Si un membre pateix, tots pateixen amb ell” (1Co 12,26), “On és el teu germà?” (Gn 4,9) i “Enfortiu els vostres cors” (Jm 5,8). Aquests textos són els que el Papa ofereix perquè el món “té la tendència a tancar-se en ell mateix i a tancar les portes a través de les quals Déu entra al món i el món en Ell”. Per la qual cosa, “l’Església no ha de sorprendre’s si és rebutjada, aixafada o ferida”.

Francesc diu que “estem saturats de notícies i imatges que ens narren el patiment humà i sentim tota la nostra incapacitat per intervenir-hi”. En aquest sentit, demana que no ens deixem atrapar per aquesta espiral d’horror i d’impotència i subratlla que és indispensable la pregària, la caritat i la conversió.

Finalment, demana pregar a Déu per tenir “un cor fort i misericordiós, vigilant i generós que no es deixi tancar en ell mateix i que no caigui en el vertigen de la globalització de la indiferència”.

Podeu llegir el missatge sencer aquí.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!