El Papa canonitza dos fundadors

El Papa ha canonitzat aquest diumenge, a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, dos nous sants fundadors: Estanislau de Jesús i Maria i Maria Isabel Hesselblad. Estanislau, de nom de baptisme Jan Papczy?ski, va ser sacerdot polonès i fundador de l’Orde de Clergues Marians de la Immaculada Mare de Déu, mentre que Maria Isabel Hesselblad, dona consagrada i filla de Suècia, va fundar l’Orde del Santíssim Salvador. En la seva homilia, Francesc ha subratllat que tots dos «van mantenir-se íntimament units a la passió de Jesús, com va fer la Mare de Déu quan va patir al costat de Jesús i va rebre la gràcia d’esperar contra tota esperança». El pontífex igualment ha comentat que, en aquests dos nous sants, «s’ha manifestat el poder de la resurrecció» de Crist. A partir de la Paraula de Déu del 10è diumenge durant l’any, el bisbe de Roma ha posat èmfasi en l’esdeveniment central de la fe, que és la victòria de Déu sobre el dolor i la mort.

El Sant Pare ha recordat la frase «Dóna’m el teu fill!», paraules que ressonen en les dues persones exemplars que ara han assolit el reconeixement total de la santedat. En aquesta línia, ha parlat de «l’actitud de Déu davant la nostra mort, en totes les seves formes», una reacció que és la de preocupar-se per cadascú de nosaltres. Partint d’aquesta idea, el Papa ha dit que «una mena de resurrecció és la de l’Apòstol Pau, que passa de ser enemic i ferotge perseguidor dels cristians a convertir-se en testimoni i portador de l’Evangeli». Finalment, Francesc ha recordat que, «també sobre els pecadors, sobre tots i cadascun, Jesús no deixa de fer brillar la victòria de la gràcia que dóna vida», perquè «carrega amb ell tots els nostres pecats, els esborra i ens torna vius a la mateixa Església, un fet que es produeix de manera especial durant aquest Any Sant de la Misericòrdia». El Papa ha destacat que «l’Església ens mostra avui dos fills seus que són testimonis exemplars d’aquest misteri de resurrecció».


Document Motu proprio del Sant Pare per reforçar la protecció dels menors
D’altra banda, s’ha publicat aquest dissabte un nou Motu proprio del Sant Pare amb el qual reforça la protecció dels menors. En el document, Francesc diu que “la tasca de protecció i de cura és competència de l’Església en la seva totalitat, però és especialment a través dels seus pastors que ha de ser exercida”. Així subratlla la responsabilitat dels bisbes diocesans, com també dels Eparques i dels Superiors Majors d’Instituts Religiosos i de les societats de vida apostòlica de dret pontifici, a l’hora “d’utilitzar una particular diligència en la protecció dels qui són els més febles entre les persones que hi té confiades”.

El pontífex recorda que el Dret Canònic ja preveu “la possibilitat de remoure l’encàrrec eclesiàstic per causes greus”. Amb el Motu proprio, segons afirma, es vol “precisar” que, entre aquestes causes, es troba també “la negligència dels Bisbes” relativa “als casos d’abusos sexuals comesos amb menors i adults vulnerables” com igualment contempla el Motu proprio de Sant Joan Pau II, Sacramentorum Sanctitatis Tutela, actualitzat per Benet XVI. Sobre aquest tema, el director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, Federico Lombardi, ha subratllat que el procediment a què es refereix aquest nou Motu proprio “no encausa la Congregació per a la Doctrina de la Fe, perquè no es tracta de delictes d’abús, sinó de negligència en el càrrec”.
Audiència a un grup internacional de diaques
Finalment destaquem que Francesc ha rebut també aquest dissabte, en una audiència especial, una delegació del Centre Internacional del Diaconat, amb motiu del 50è aniversari de la seva fundació. En les seves paraules, el Papa ha destacat que «la visita coincideix amb l’Any Sant de la Misericòrdia, context espiritual que vol renovar en tots nosaltres la consciència de la importància de la misericòrdia en la vida i en el ministeri ordenat». Després de recordar “el manament nou del Senyor, el d’estimar-nos els uns als altres”, el bisbe de Roma ha reiterat la importància del Diaconat al servei als necessitats. En aquest sentit, ha assegurat que “els diaques o servidors, triats pels apòstols, manifesten de manera particular el manament de Jesús, que consisteix a imitar, en el servei als altres, el Déu que és amor i s’inclina a servir-nos”.

El Papa, a més, ha situat l’actuació de Déu en “la distinció dels ministres ordenats, que són els bisbes com a successors dels Apòstols, als sacerdots i els seus col·laboradors, particularment els diaques”. I ha conclòs que “els diaques són el rostre de l’Església en la vida quotidiana, d’una comunitat que viu i camina enmig de la gent i on no és més gran el qui mana, sinó el qui serveix”. Finalment el pontífex ha animat els diaques a viure, amb aquest i altres pelegrinatges, «una experiència intensa de la misericòrdia de Déu que els ajudi a créixer en la seva vocació de ministres de Crist». Entre aquest grup de diversos països del món, hi ha estat present a Roma el diaca català Aureli Ortín, acompanyat per la seva dona, Montserrat Martínez.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!