El camí sinodal de l’Església és al cor de Francesc, però requereix “no tenir pressa”. Ho ha dit al final de l’Àngelus d’aquest diumenge, tot recordant que el 10 d’octubre de l’any passat es va obrir la primera fase de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes amb el tema Per una Església sinodal: comunió, participació, missió.

Des de llavors, ha comentat el Papa, la primera fase del Sínode va tenir lloc a les Esglésies particulars, amb l’escolta i el discerniment. Els fruits d’aquesta primera etapa són molts i això exigeix un moment de maduració.

Per aquest motiu, Francesc ha decidit donar més temps de discerniment, per la qual cosa l’assemblea se celebrarà en dues sessions: “La primera del 4 al 29 d’octubre del 2024 i la segona l’octubre del 2024. Confio que aquesta decisió afavoreixi la comprensió de la sinodalitat com a dimensió constitutiva de l’Església i ajudi tothom a viure-la com a germans que donen testimoni de l’alegria de l’Evangeli.”

Un comunicat de la Secretaria General del Sínode explica que el Papa s’ha remès a la constitució apostòlica Episcopalis communio, que preveu aquesta possibilitat en l’article 3.

El comunicat assenyala que el Sínode no és un esdeveniment, “sinó un procés, en el qual tot el Poble de Déu és cridat a caminar plegats cap al que l’Esperit Sant l’ajuda a discernir com a voluntat del Senyor per a la seva Església”.

La Secretaria General del Sínode ha anunciat que en les properes setmanes es definirà millor la celebració de les dues sessions i el temps intermedi.

El procés d’escolta va començar el 2021 per a les Esglésies locals; va convocar les Conferències Episcopals i el Sínodes de les Esglésies catòliques orientals.

Fins a 112 de les 114 Conferències Episcopals, i totes les Esglésies catòliques orientals, van fer un discerniment a partir del que va sorgir a les Esglésies particulars.

Actualment som a l’etapa continental, que culminarà amb la celebració de les assemblees sinodals continentals, entre gener i març del 2023, convocades per revisar el camí recorregut, per continuar l’escolta, el discerniment a partir del document de l’etapa continental i segons les especificitats socioculturals de les seves regions respectives per aconseguir una etapa final en aquest camí.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!