El Papa

El Papa ha dit aquest dijous que “la fe és la millor herència que podem deixar als altres” de cara al futur. En l’homilia de la Missa matinal a la capella de la Casa Santa Marta, Francesc ha invitat a “no tenir por de la mort, perquè el recorregut de la vida continua”. En aquesta línia, ha recordat que “la vida no té final, encara que pensem en l’últim pas, un moment que és una llum que il•lumina la vida”, i ha posat l’exemple d’una religiosa de 83 anys malalta i disposada a viure el final de la vida corporal davant el Senyor. “En una de les audiències dels dimecres, hi havia entre els malalts una monja anciana amb una mirada lluminosa i un somriure que, encara que estava acabant el seu recorregut per aquesta vida per un càncer de pàncrees, amb aquesta pau, va demostrar que havia viscut amb intensitat la seva vida consagrada”, ha explicat el Sant Pare.
A partir del regnat de David a Israel, durant 40 anys que és un període temporal, el Sant Pare ha recordat que el rei va pecar molt però va aprendre a demanar perdó i, sobretot, a deixar al seu fill la gran herència de la fe. “Quan es fa testament, la gent decideix a qui dóna una cosa i a qui una altra, però la veritable herència és la fe, i David fa memòria de les promeses de Déu i de la pròpia fe en aquestes promeses, cosa que aplica al seu fill”, ha comentat. Francesc ha invitat els creients a preguntar-se quina és l’herència que deixem amb la pròpia vida. El Sant Pare ha recordat la necessitat de deixar per al futur la petjada i la proximitat de Déu en les nostres vides, un Déu que no falla mai.
Missatge als mexicans

D’altra banda, Francesc comença la setmana vinent el seu viatge apostòlic a Mèxic, en què visitarà Ciutat de Mèxic, Ecatepec, Tuxla Gutiérrez, San Cristóbal de las Casas, Ciudad Juárez, Chiapas i Morelia, entre altres zones del país. L’agència Notimex ha recollit algunes frases del Papa adreçades als mexicans i presentades en quatre vídeos. Francesc diu que vol rebre la riquesa de fe del poble mexicà, alhora que anuncia que, en aquesta visita, demanarà que el poble mexicà assoleixi aquella pau que neix de la tendresa. També assegura que cal treure la fe al carrer i fer-la present a través del diàleg. “Vaig a Mèxic no pas com un rei mag, carregat de coses per portar-hi com ara solucions a problemes o idees, sinó com un pelegrí, a buscar en el poble mexicà que em donin la riquesa de fe que tenen i contagiar-me’n”, ha comentat.
El Papa expressa també el seu desig, com un pelegrí més, que els mexicans acabin amb la violència, tot demanant a la Mare de Déu de Guadalupe la pau que fuig de la ruptura. També recorda que hi ha crisi de fe, però aclareix que la situació es pot superar des del mateix diàleg.
Reunió amb la Fundació Scholas Occurrentes i altres audiències
El Papa es va trobar dimecres a la tarda, al Vaticà, amb una representació de la Fundació Scholas Occurrentes. Adreçant-se sobretot als joves i en general als participants en el Congrés Mundial de Scholas Occurrentes, Francesc va anirmar tothom a ser inclusius per combatre la injusticia. “El percentatge d’exclusió en el món és molt alt, econòmic i cultural, i cal incloure. Aquesta és la clau”, ha assegurat. Francesc va destacar que l’harmonia es basa en l’educació, i forma l’ésser humà amb eines com ara la creativitat i l’art, l’esport i la cultura en general. Scholas Occurrentes és una fundació pontifícia formada per centres i xarxes educatives publiques i privades de totes les confessions religioses, per fomentar la integració social i promoure la cultura de l’encontre.
I aquest dijous al matí, el Papa ha visitat el Pontifici Consell per a la Promoció per a la Nova Evangelització, en una trobada en què el seu màxim responsable Rino Fisichella ha donat les gràcies al pontífex pel seu servei i la seva confiança, i també el Pontifici Consell Cor Unum i la Congregació per a les Esglésies Orientals.
D’altra banda, destaquem que s’han multiplicat en les últimes hores les reaccions des de la Xina, en forma d’articles, comentaris i reflexions, després del missatge del Papa adreçat al poble xinès en una entrevista publicada per Asia Times. Recordem que Francesc felicitava els xinesos pel seu any nou, que comença dilluns, i expressava la seva admiració per la cultura i la saviesa de la Xina.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 4 de febrer.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!