El papa Francesc ha acceptat la renúncia al govern pastoral de l’arxidiòcesi de Granada presentada per Mons. Francisco Javier Martínez.

Des d’aquest moment, segons el Codi de Dret Canònic, el succeeix Mons. José M. Gil Tamayo, arquebisbe coadjutor d’aquesta diòcesi des de l’1 d’octubre del 2022.

Mons. Martínez va néixer a Madrid el 1947. Va ser ordenat sacerdot el 1972. És llicenciat en Teologia bíblica per la Universitat Pontifícia Comillas.

Va ser becari del Consell Superior d’Investigacions Científiques i va estudiar a l’estranger: a Alemanya, a l’Escola Bíblica Francesa de Jerusalem i va fer Filologia semítica a la Universitat Catòlica d’Amèrica (Washington), on es va especialitzar en llengua i literatura siríaca. Va ser professor adjunt a la càtedra de siríac i va obtenir el doctorat en Filologia i llengües semítiques el 1985.

Va ser nomenat bisbe auxiliar de Madrid el 1985. El 1996 va ser nomenat bisbe de Còrdova i el 2002 es va fer públic el seu nomenament com a arquebisbe de Granada.

A la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) és membre de la Comissió Permanent i de les Comissions Episcopals per a la Doctrina de la Fe i per a l’Educació i Cultura.

De la seva banda, Mons. José M. Gil Tamayo va néixer el 1957 a Zalamea de la Serena (Badajoz). Va ser ordenat prevere el 1980. És llicenciat en Estudis Eclesiàstics a la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra i en Ciències de la Informació per la mateixa universitat.

El 2018 és nomenat bisbe d’Àvila i el 2022 pren possessió com a arquebisbe coadjutor de Granada.

A la Conferència Episcopal ha estat secretari general i actualment és membre de la Comissió Executiva i president del Consell d’Estudis i Projectes de la CEE.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!