La Germandat i Confraria de la Mare de Déu de las Angustias de Barcelona, nascuda fa trenta-tres anys i amb seu canònica a l’església de Sant Jaume, està d’enhorabona. El proper Divendres Sant estrena un nou pas processional amb la imatge de la Mare de Déu de las Angustias i el Santíssim Crist de la Misericòrdia. Els estatus canònics de la Germandat van ser aprovats el 1994 per l’arquebisbat de Barcelona. Parlem amb Julián Muñoz, hermano mayor de la Germandat, sobre la importància d’aquest nou pas.

La Germandat estrena un nou pas processional. Quin ha estat el motiu pel qual heu decidit encarregar aquesta obra?

Des de l’inici del meu mandat com a hermano mayor el desembre del 2021 passat, un dels objectius principals que hem treballat ha estat la renovació del pas processional de la Mare de Déu de las Angustias. S’hi van considerar moltes possibilitats, amb l’inconvenient que som una germandat petita i relativament jove a la ciutat, tot ajustant així el gran cost econòmic que podia provocar a la corporació. Al final, gràcies al vestidor de la Mare de Déu, Fernando Villapol, ens vam posar en contacte amb l’imatger sevillà Enrique Calero, el qual va presentar el projecte que va sorgir com a elegit i del grat de tots els germans.

Què opina del resultat d’aquest grup escultòric?

El resultat final, ara com ara, el coneixem a través del projecte que ha estat presentat; un pas proporcionat per als nostres Sagrats Titulars, que pretén d’aquesta manera aconseguir un protagonisme més gran de la Mare de Déu. L’obra destaca per les seves línies rectes i continuistes, amb la peculiaritat en el canastrell, on predominen els fons amb efecte de marbre en tons bordeus, motllures i talles d’ornamentació juntament amb les cresteries barroques en or. Queda rematat amb cresteries a la part inferior per donar-li continuïtat a la zona brodada dels faldons, de vellut de color bordeus. Enguany s’estrena una primera fase que ja sortirà a la processó de Divendres Sant, amb l’objectiu establert que els propers anys pugui assolir-se el projecte complet.

Quan surt en processó?

La processó és el Divendres Sant, 7 d’abril, amb sortida de l’església de Sant Jaume (carrer Ferran, 28), a las set de la tarda, i recorregut pels carrers del barri Gòtic, passant per la catedral de Barcelona. La tornada es preveu que sigui a dos quarts de dotze de la nit. La sortida és molt esperada per tots els feligresos, ja que per l’alçada de la llinda de la porta, els portants, que carreguen a costal estil sevillà, han de treure el pas de genolls.

Pensa que els passos ajuden els ciutadans a viure el sentit profund de la Setmana Santa amb un fervor més gran?

El més important és la fe i la devoció que es professa dia a dia a la nostra mare, la Mare de Déu de las Angustias, i el seu fill, el Santíssim Crist de la Misericòrdia, a la seva capella de l’església de Sant Jaume. El nou pas servirà per realçar la bellesa del conjunt a la processó del Divendres Sant, una manifestació pública de fe en un barri tan complicat, i per engrandir també el patrimoni de la ciutat comtal.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!