El Misteri de la Selva

El Misteri de la Selva va superant esculls dia a dia i el 41è cicle de representacions del drama assumpcionista selvatà és a les portes d’entrar en escena després del primer cribratge actoral que es va realitzar aquest dimecres per detectar possibles casos de Covid-19. Les més de 130 actrius i actors que intervenen en la peça, així com l’equip tècnic i directiu, van obtenir resultats negatius en les proves d’antígens i això va permetre tirar endavant el programa previst d’assajos generals, que va començar el mateix dimecres a la nit i finalitzarà aquest dijous.

El cribratge de totes les persones involucrades en la representació és una de les mesures especials que ha adoptat enguany el Patronat del Misteri per tal de reforçar la seguretat actoral i del públic, a més de realitzar la totalitat de les representacions amb mascareta, d’incrementar la distància de seguretat entre els actors, de restringir l’aforament de l’església de Sant Andreu i de reforçar-ne la ventilació.

Les noves mesures anti-Covid també inclouen un segon cribratge el dia 14 a la tarda, abans de la primera de les representacions, així com canvis en la posada en escena que afecten a les processons d’entrada i sortida de les representacions, algunes modificacions en la vestimenta o la supressió de les tasques de maquillatge i perruqueria, que cada actor haurà de fer de forma individual.

La reserva d’entrades per a les dues representacions d’enguany (dia 14, 22.00 h i dia 15 a les 20.00 h) és nominal i es pot realitzar a través del correu electrònic elmisteri.selva@gmail.com o bé del telèfon 636 541 532.

El Misteri recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d’Agost i el tema central de l’obra, l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, el Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval, i va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística l’any 1994. El text, anònim, el va trobar l’historiador local Mn. Joan Pié en una llibreta de censals dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma, Jerusalem o la Sagrada Família de Barcelona.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!