El missioner lleidatà Javier Bometón explica la seva vivència del "Wangala"

Sóc un germà marista nascut a Lleida (1952). Fa dos anys que visc la meva vocació marista a Mymensingh, una ciutat a uns 120 quilòmetres de Dhaka, la capital de Bangla Desh, amb un grup de joves bengalís que desitgen descobrir la seva vocació. A Bangla Desh, actualment som set germans maristes provinents dels cinc continents.

El diumenge 23 de novembre, festivitat de Crist Rei, vaig tenir la sort de poder participar en la cerimònia-festival Wangala, la festa més significativa de la comunitat Mandi (Garo), una de les 45 ètnies que viuen a Bangla Desh.

Saljong és el nom amb què ells designen el Sol, el Creador. Wangala és la festa-celebració que marca el final de l’any agrícola. És un acte d’acció de gràcies al Déu del Sol, de la fertilitat.

La comunitat Mandi és majoritàriament cristiana, per això uneixen la seva tradició d’acció de gràcies pels beneficis rebuts al llarg de l’any a Saljong, amb la cerimònia cristiana d’acció de gràcies, l’Eucaristia.

El diumenge de Crist Rei, unes nou-centes persones vam ser convocades al Wangala al toc dels timbals, el so de les trompetes de corn de búfal i de les flautes de bambú.

La cerimònia es va iniciar amb una solemne processó precedida per la creu, candeles, flors, encens i els fruits de la collita. Un grup de dansa que amb els braços assenyalaven el cel i la terra ens recordaven a tots els assistents el motiu de la celebració: acció de gràcies a Déu pels fruits rebuts durant l’any. El president de la comunitat Mandi a Mymensingh acompanyava el sacerdot cristià catòlic. Després d’aquest entranyable preàmbul, es va iniciar la cerimònia d’acció de gràcies (la missa) amb abundància de signes culturals ancestrals, encens, cants i danses al llarg de tota la cerimònia religiosa.

Seguidament, tots els convocats vam compartir el mateix àpat i vam participar de la cerimònia cultural i festiva on els líders de la comunitat van proclamar els seus missatges intercalats amb actuacions de teatre, música i dansa.

La comunitat Mandi a Bangla Desh està constituïda per uns 150.000 membres i arreu del món existeixen 13 grups Mandi diferents.
Amb la celebració del Wangala, la comunitat Mandi a Mymensingh un any més va poder mantenir les seves tradicions i costums ancestrals.

Des de la meva vocació de germà marista em sento cridat a continuar acompanyant les minories cristianes en aquest país majoritàriament musulmà.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!