El germà Alois denuncia cinc casos d’abusos a menors

El prior de Taizé, el germà Alois, ha escrit una carta on explica que “he sabut amb gran tristesa de casos d’agressions sexuals que impliquen germans”. Es tracta de cinc casos d’agressions a menors comesos entre els anys cinquanta i vuitanta per part de tres germans diferents (dos dels quals van morir fa més de quinze anys) i que ja han estat denunciats a les autoritats competents.

Protegir, escoltar i no amagar
són les claus amb les quals la comunitat de Taizé afronta aquesta situació. El germà Alois parla de “vergonya i dolor profund” en escoltar “el que les víctimes han experimentat i patit”.

Les denúncies es van escoltar immediatament “amb respecte absolut”, per acompanyar de la millor manera possible els qui han patit abusos. El prior també destaca que la legislació francesa “exigeix la notificació de tots els casos, independentment del moment en què es van cometre els fets”.

La carta explica que sempre que han estat informats de possibles agressions, s’ha escoltat les víctimes i s’ha informat les autoritats competents, judicials i eclesials.

Entre altres mesures, des del 2010, la comunitat de Taizé disposa d’una pàgina web dedicada a la protecció de les persones i una adreça de correu (protection@taize.fr) destinada a facilitar una possible denúncia.

“A Taizé”, diu el prior Alois, “un germà i altres persones externes a la comunitat són les encarregades d’escoltar qualsevol persona que tingui coneixement d’una agressió de caràcter sexual o altra forma de violència, en particular si es tracta de menors d’edat”.

“Reconeixem que també formen part de la història de la nostra comunitat aquestes agressions comeses en el passat per alguns germans”, diu el germà Alois.

Segons el prior de Taizé, “aquest comunicat s’inscriu en un treball per la veritat que ja va començar amb l’escolta a les víctimes (…), escoltant el que han viscut i patit, sentim vergonya i una tristesa profunda. És possible que aquest comunicat animi altres possibles víctimes a donar-se a conèixer: les escoltarem i les acompanyarem en els passos que vulguin emprendre”.

Per al germà Alois, treure a la llum aquests fets contribueix a “protegir de manera eficaç els qui ens donen la seva confiança venint a Taizé. Si parlo avui, es perquè sé que els ho devem, tant a les víctimes, als familiars, com a aquelles i aquells que cerquen en Taizé un lloc de confiança, de seguretat i de veritat”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!