El franciscà Juníper Serra serà canonitzat el 23 de setembre

El papa Francesc canonitzarà el beat franciscà Juníper Serra el proper 23 de setembre al National Shrine de Washington (Basílica del Santuari Nacional de la Immaculada Concepció) a les 16.30 h, en el marc del seu viatge als Estats Units. D’altra banda, el proper 2 de maig, el papa Francesc celebrarà una missa al Pontifici Col·legi Nord-americà de Roma en una jornada de reflexió dedicada a recordar a aquest beat franciscà.
Fundador de Califòrnia
Any 1749. Vint missioners franciscans parteixen plens d’il·lusió cap al virregnat de la Nova Espanya, nom colonial de Mèxic. El grup arriba al port de Veracruz els primers dies de desembre. Entre ells hi va un jove mallorquí, Juníper Serra, de 36 anys.
Després d’un llarg viatge, durant el qual contrauria una molesta malaltia que l’acompanyaria tota la vida, fra Juníper Serra es dedica durant nou anys a convertir els indígenes de Santiago Xalpan, a Querétano. A la vegada, els ensenyava els coneixements bàsics de l’agricultura i ramaderia. Després de l’expulsió dels jesuïtes que vivien a la Nova Espanya, el mallorquí rep l’ordre de posar-se al capdavant d’un grup de 16 missioners que atendrà la població indígena i europea de les Califòrnies.
La primera fundació espanyola fou la missió de San Diego d’Alcalà, seguida per nou missions més impulsades per Serra. Quan arribava a un lloc convenient, aixecaven una capella, unes cabanes per a residència dels frares i un petit fort protector contra possibles atacs. Acollien els indígenes que s’aproximaven moguts per la curiositat i, quan s’havien guanyat la seva confiança, els convidaven a establir-se en les proximitats de la missió.
El 1784 fra Juníper Serra mor a la Missió de Sant Carles Borromeu (Monterrey, Califòrnia). A la basílica d’aquesta Missió descansen les seves despulles. Enrere deixava nou missions que amb el temps creixerien per convertir-se en importants ciutats com Los Ángeles, San Francisco, San Diego o Sacramento.
És l’únic espanyol que té una estàtua al National Statuary Hall, situat al Capitoli, on resideix el poder legislatiu dels Estats Units, i lloc on estan representats els personatges més il·lustres d’aquesta nació. I tant Espanya com Estats Units honoren la seva memòria emetent estampetes dedicades a l’humil missioner franciscà. El papa Joan Pau II el beatificà el 25 de setembre del 1988.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!