Dimecres de Pasqua, a 84 anys, el fotoperiodista colomenc Joan Guerrero Luque (Tarifa, 1940), “el vell guerrer” com ell firmava, ha mort.

“Si el gra de blat, quan cau a la terra, no mor, queda ell tot sol, però si mor, dona molt de fruit. Els qui estimen la pròpia vida, la perden, i els qui no l’estimen en aquest món, la guarden per a la vida eterna” (Jn 12,24-25). Aquesta expressió de Jesús als deixebles Felip i Andreu quan ja estava amenaçat de mort pren tot el sentit en Guerrero que s’ha donat amb generositat inabastable a la causa dels empobrits, dels immigrants, de les dones, dels infants… fent-los protagonistes dels seus retrats.

“Hi ha paraules que valen milers d’imatges com mare, aigua, pluja, rosada…”. Curiosament, un dels grans del fotoperiodisme creia més en la paraula que en la imatge, com ens deia en una conversa el maig del 2016 presentant el seu projecte “Gràcies!” a l’església Major de la seva estimada Santa Coloma de Gramenet, amb motiu del centenari del temple.

Joan, fotògraf d’alta sensibilitat poètica i molt influït pels grans (Antonio Machado, Sebastião Salgado, François Truffaut…), agraïa la seva amistat amb Pere Casaldàliga, a qui va fer un reportatge mític i també se sentia molt proper a la Teologia de l’Alliberament: “Descobrir aquest Pere, pedra, dur, assentat, amb arrels, també és un motiu per donar gràcies. Em sento un privilegiat d’haver pogut barrejar-me amb gent com ell i també els petits, gent anònima amb un cor grandíssim. T’enriqueixen, són l’aliment de l’ànima.”

Guerrero, que als 60 va estar a la Joventut Obrera Cristiana (JOC), reconeixia que tenia una manera de ser cristià “senzilla, sense enarborar banderes.” La seva fe el va ajudar en moments difícils com quan va perdre el seu fill Ernest: “Una de les coses que més em va ajudar, a part de parlar amb Déu, era que cada matí m’aixecava i em deia ‘avui intentaré ser millor’”.

Des del setmanari volem fer públic l’agraïment a Joan Guerrero i la seva bona disposició en cedir fotografies que han il·lustrat diversos reportatges, portades i la secció “Doble perspectiva”.

Al programa Llevat dins la pasta, de la Pastoral Obrera de Catalunya a Ràdio Estel, també van fer-li una entrevista el 25 de maig del 2022: https://www.ivoox.com/juan-guerrero-fotografiant-amb-els-ulls-dels-pobres-audios-mp3_rf_87768551_1.html

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!