La basílica de Santa Maria de Montserrat acollirà aquest estiu un nou cicle de concerts d’orgue, protagonitzat per intèrprets de projecció internacional. Després del concert d’obertura del Festival Internacional Orgue de Montserrat 2023 (FIOM), que va tenir lloc el 14 de maig passat i en què es va interpretar la Missa per la Pau de Bernat Vivancos, amb la participació de l’Escolania de Montserrat i el Cor Infantil Amics de la Unió–Veus, sota la direcció de Lluís Vilamajó, s’obre ara la segona part amb tres concerts més, que tindran com a protagonistes intèrprets de gran vàlua musical, amb diferents repertoris i formacions, per tal d’oferir al públic assistent nous estils, obres i sons.

Tots els concerts es podran escoltar en directe a través de Montserrat Ràdio (https://abadiamontserrat.cat/radio) i les televisions de La Xarxa (televisions locals de Catalunya) els emetran. El concert del 15 de juliol es podrà veure a La Xarxa TV el 20 d’agost, a les 22.30; el del 5 d’agost s’emetrà el 27 d’agost, a les 22.30; i el del 19 d’agost té prevista la seva primera emissió el 3 de setembre, a les 22.30.

Els tres concerts tindran lloc els dissabtes 15 de juliol, 5 d’agost i 19 d’agost

Amb la figura central i el nexe comú entre tots ells del gran orgue de Montserrat, instrument gegantí i versàtil per a la interpretació d’una gran quantitat de repertori de diverses èpoques, el FIOM s’iniciarà el dissabte 15 de juliol amb l’actuació d’Òscar Candendo, organista titular de la catedral del Bon Pastor de Donosti (País Basc) i professor d’orgue de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Concert d’orgue sol que rep el títol genèric de La tradició contrapuntística germànica, on el fil conductor serà la tècnica compositiva denominada contrapunt, ens oferirà diverses obres que mostraran l’evolució de l’estil d’una manera cronològica, amb peces de Johann Sebastian Bach (1685-1750), Josef G. Rheinberger (1839-1901) i Max Reger (1873-1916).

Cal destacar que aquest any es commemora el 150è aniversari del naixement de Reger i el virtuós Candendo ha programat dues obres on queda patent la gran dificultat tècnica de les obres d’aquest artista, les seves dramàtiques modulacions i la seva dinàmica sonora.

El segon concert tindrà lloc el dissabte 5 d’agost i comptarà amb l’actuació de Tempus Trio (conjunt català integrat per Maria Tió, violinista; Ferran Bardolet, violoncel·lista, i Ricard Rovirosa, piano), acompanyats per l’organista anglès Peter Holder. El recital presentarà una estructura de tríptic encetat amb una peça de J. S. Bach per a orgue sol, posteriorment un trio del compositor rus Shostakovich (1906-1975) —excloent-hi l’orgue—, i acabant amb el conegut Triple Concert de Beethoven (1770-1827), obra de l’any 1804 per a violí, violoncel i piano solistes, i orquestra, però que en aquest cas estaran acompanyats per l’orgue en una versió on aquest instrument farà les funcions d’orquestra en una adaptació escrita pel mateix Older.

El darrer concert se celebrarà el dissabte 19 d’agost. En serà protagonista el quartet vocal Cantoria (format per Inés Alonso, Oriol Guimerà, Jorge Losana i Valentín Miralles), acompanyat pel jove organista Joan Seguí. Presentaran un programa basat en obres fonamentalment de dansa que contraposa els segles XVI amb el XX, combinant obres vocals amb orgue, i obres d’orgue sol.

Les obres escollides pel grup vocal pertanyen estrictament al segle XVI en la seva totalitat i són Villanescas dels cançoners de Palacio i d’Upsala, amb una ensalada de Mateu Fletxa “el Vell”. Aquests exemples, amb ritmes trepidants per la seva època, contrastaran amb les obres contemporànies dansables de Ligeti, Eben i Alain, interpretats per Seguí a l’orgue, establint un diàleg sonor i contrastat força atractiu. Antiguitat i actualitat.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2023, patrocinat per l’abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística de l’organista Miquel González.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!