L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha inaugurat la II Assemblea Cristiana, que s’ha celebrat a l’Aula Magna de la Universitat Abat Oliba CEU. Organitzada per E-Cristians, l’Associació Catòlica de Propagandistes i la mateixa UAO CEU, aquesta segona edició s’ha convocat amb el lema “Nous impulsos, vies noves. De la dissidència a l’alternativa”.

El cardenal ha enumerat alguns elements simptomàtics de la crisi social: el nombre creixent de suïcidis de joves, la falta d’expectatives per als joves, l’avortament, la desmotivació dels docents i la confusió en l’educació afectivo-sexual. S’ha de formular una alternativa a una societat que mostra símptomes d’anar pel mal camí, segons ha expressat Omella. En la seva intervenció, ha cridat a abandonar la indiferència davant realitats que evidencien una crisi social.

En un entorn universitari que remet a l’educatiu, Omella ha parlat de la “indefensió” que pateixen els docents, que, en moltes ocasions, veuen com no obtenen ajuda “ni dels pares ni de la inspecció ni de la conselleria”. Respecte de l’educació afectivo-sexual, ha llançat una veu d’alerta sobre el fet que “cada vegada creix més cap avall en edat el consum de pornografia”.

Davant d’aquestes realitats, el cristià no ha de reaccionar ni amb indiferència ni amb laments. “El mur de les lamentacions és a Jerusalem, no a Madrid o Barcelona”, ha dit Omella.

CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA

“El mur de les lamentacions és a Jerusalem, no a Madrid o Barcelona”

En aquesta línia, ha apel·lat als laics: “On són els laics per dir les barbaritats que s’estan fent? Ens cal aquesta valentia. Aquest és el vostre paper de laics“, ha interpel·lat Omella.

Aquesta acció ha de sostenir-se, des del seu punt de vista, en tres pilars: santedat, unitat i esperança. La santedat és “un testimoniatge que qüestiona a tothom”. L’esperança de saber que la victòria “està assegurada”. I la unió, perquè “o ens unim, o estarem perduts”. La unitat implica també comunió amb la jerarquia de l’Església. El Sínode convocat amb el Papa va en aquesta línia: “No serà una espècie de parlament per decidir el que es fa, sinó un lloc de comunió”.

CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA

“El Sínode no serà una espècie de parlament per decidir el que es fa, sinó un lloc de comunió”

La intervenció del cardenal Omella ha estat precedida per unes paraules del rector de la UAO CEU, Rafael Rodríguez-Ponga. Prenent la referència del títol de l’Assemblea (de la dissidència a l’alternativa) ha afirmat que no cal instal·lar-se en la queixa, sinó “oferir models de vida i de virtut“. Una alternativa, en suma, al model cultural dominant, conforme al qual “la societat ha acceptat un concepte de persona que va en contra de la persona mateixa, de la veritat, de la vida i de la ciència”. En aquesta tasca, “l’Evangeli, el magisteri de l’Església i les encícliques ens van marcant el camí”.

RAFAEL RODRÍGUEZ-PONGA

“La societat ha acceptat un concepte de persona que va en contra de la persona mateixa, de la veritat, de la vida i de la ciència”

La II Assemblea Cristiana s’ha estructurat en quatre taules rodones i una ponència final. En les taules redones s’han tractat els temes següents: La provocació de defensar i promoure la vida humana; Un nou model d’empresa cristiana; Educació sexual i afectiva a l’escola; Nous impulsos. Les vies joves. La ponència final, impartida pel president d’E-Cristians, Josep Miró i Ardèvol, es titula La Nova Via. De la dissidència a l’alternativa.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!