Un total de 18 diaques de l’arxidiòcesi de Barcelona, amb deu esposes i una germana, van participar dissabte 15 de juliol en la sortida de final de curs, aquest any a Queretes (al Matarranya de la franja sud d’Aragó), el poble natal del cardenal Joan Josep Omella. Va ser una gran trobada fraterna, amb anada i tornada en autocar. L’arquebisbe de Barcelona va acompanyar el grup en tot moment, des d’una gran proximitat i una bona sensibilitat cap a tothom. El moment central de la jornada va ser l’Eucaristia a l’església de l’Assumpció, presidida pel mateix Omella, concelebrada pel rector de la parròquia, Arturo Ladino, i assistida pels diaques.

Eucaristia a l’església de l’Assumpció, de Queretes.

En l’homilia, el cardenal va agrair tot el servei d’aquests ministres ordenats en el primer grau del sagrament de l’Orde. Per animar tot el seu compromís, va recórrer a la imatge “dels llapis, uns estris que serveixen per escriure però també per esborrar allò que es marca, com passa amb les persones, que poden rebre, per exemple, el sagrament de la reconciliació i treure les faltes”. En aquesta línia, va assegurar que “un llapis sembla que fa poca cosa, però li podem anar traient punta, com fa el Senyor amb cadascú de nosaltres quan sembla que estem sense gran capacitat”. 

En un altre moment, l’arquebisbe de Barcelona va comentar que “la sembra que fan els diaques és sovint un treball lent, però que sempre dona fruit”. Igualment va recordar que “servir el Senyor és un dels privilegis més grans que tenim, perquè és ell el qui ho fa tot”. Joan Josep Omella va destacar, a més, que “tots necessitem, com a cristians, mantenir viva la devoció a la Mare de Déu, ja que ella sempre sap que podem presentar-nos davant de Déu amb el perdó d’allò que fem malament”. Va explicar que “l’ermita de Queretes està dedicada precisament a la Mare de Déu de la Misericòrdia, a la qual tots ens podem encomanar”. El purpurat finalment va animar tothom a “posar Crist en el centre de les nostres vides, amb l’ajuda de la Mare de Déu i sota la protecció de la Misericòrdia divina”. Al final de la celebració, Omella va agrair tota l’acollida del sagristà i altres persones que van col·laborar-hi.

Diaques i acompanyants participants a l’Eucaristia.

Tota la jornada fraterna va ser ben intensa, amb moltes anècdotes relacionades amb el vincle de Joan Josep Omella amb la localitat i amb els seus veïns. Els saludava, preguntava per uns i altres i mostrava els seus records a nombroses famílies de la zona. Tant en el viatge d’anada com en el de tornada, a banda de compartir junts la Litúrgia de les Hores i altres pregàries del dia, els participants van gaudir de converses, anècdotes i descans. Ja a la localitat del Matarranya, després d’un refrigeri d’acollida, el grup va saludar l’alcalde del poble, Fernando Camps, i seguidament va ser el seu germà, Juan Luis Camps, qui va guiar una completa explicació de la història, l’arquitectura, l’urbanisme i els trets característics de la vila. Tot va ser mentre es passejava pels seus carrers i places, ordenats i ben conservats. 

Visita del grup al casc antic de Val-de-Roures.

Entre els nombrosos llocs, destaca l’església parroquial, del segle XVI i d’estil gòtic i renaixentista, un antic hospital, les restes d’una presó, un magnífic mirador que permetia gaudir del paisatge amb els Ports de Beseït i tot el conjunt històric protegit per l’antiga muralla, ben diferenciat d’altres zones del poble que mostren el creixement dels últims segles. Molts detalls marquen la història de Queretes, incloent-hi la devoció popular a sant Roc com a intercessor en situacions de malaltia. D’altra banda, davant de la façana de l’església, la plaça està dedicada precisament al cardenal Joan Josep Omella, amb una placa que es va inaugurar a finals de gener de 2018. A més, el grup va acostar-se un moment a la casa de la família de l’actual arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola.

Dinar i visita al castell de Vall-de-Roures

Després de la missa al migdia, una estona de temps lliure va donar pas al dinar en un restaurant de Vall-de-Roures, localitat situada a uns 10 quilòmetres de Queretes i amb molta història, sobretot pel castell i l’Església. Al final del dinar, amb el tradicional “ternasco” de la zona, el cardenal Omella va lliurar als amfitrions, com a agraïment per la seva acollida, una petita reproducció escultòrica de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. A la tarda, el grup de diaques i acompanyants va visitar el castell, amb una història molt lligada a l’arquebisbe García Fernández de Heredia, que va transformar l’espai en un palau, amb l’església al costat. Els orígens del castell es remunten al segle XII, i ara ha quedat, després de les últimes restauracions i reconstruccions, tot un complex artístic, religiós i històric. 

El cardenal Omella i el locutor i diaca Ignasi Miranda, a l’autocar.

Un cop acabada la visita guiada, es va iniciar ja el viatge de tornada, igualment molt marcat per la fraternitat i el bon ambient. El delegat diocesà per a la Formació i Acompanyament del Clergat, Diaques, Josep Vidal, amb Quique Fernández i tot l’equip, va agrair al cardenal Omella la seva participació i l’impuls que va donar a tothom durant la jornada. Ara els diaques de l’arxidiòcesi de Barcelona ja pensen en el curs vinent, amb les activitats ja programades, i es van acomiadar fins a principis de setembre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!