“La temperatura del planeta ha pujat 1,2º C, però cada dia nous projectes de combustibles fòssils acceleren la nostra carrera cap a l’abisme. Quan és massa.”

Així ho ha constatat el prefecte del Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral, el cardenal Michael Czerny, en la presentació del missatge del papa Francesc per al Temps de la Creació 2022.

El cardenal considera que “tota nova explotació i producció de carbó, petroli i gas ha d’aturar-se immediatament, mentre que és urgent eliminar gradualment la producció existent de combustibles”.

Aquesta consideració passa per “una transició justa dels treballadors d’aquests sectors cap a alternatives amigables amb el medi ambient”.

MICHAEL CZERNY

“Moltes institucions catòliques ja estan desinvertint en empreses de combustibles fòssils i treballen per aconseguir un impacte climàtic zero”

Pel que fa a la biodiversitat, el Papa, ha dit el purpurat, subratlla la necessitat d’un nou acord de Nacions Unides per aturar la destrucció d’ecosistemes i l’extinció d’espècies.

Segons el cardenal Czerny, almenys la meitat de la terra i els oceans s’haurien de convertir en àrees protegides per al 2030 i els ecosistemes haurien de ser restaurats.

I recorda que el papa Francesc anima “les grans empreses (mineres, petrolieres, forestals, immobiliàries, agrícoles i d’aliments) a defensar sempre els drets dels pobles indígenes i les comunitats locals”.

Contemplació i acció

En la presentació del missatge també ha participat la directora associada del Moviment Laudato Si, Christina Leaño, la qual ha dit que el Temps de la Creació és un temps de “contemplació i acció”.

Leaño ha recordat les víctimes mortals de les onades de calor, els habitats de Mèxic que s’han quedat sense aigua i les temperatures saharianes de 40 graus registrades a Londres, i ha dit que estem arribant a un punt de trencament.

CHRISTINA LEAÑO

“La inacció ja no és acceptable. Cal un nou acord multilateral per aturar la destrucció d’ecosistemes i l’extinció d’espècies, i reduir a zero l’efecte hivernacle”

La invitació de Christina Leaño és caminar plegats en la fe i en el compromís perquè “tota iniciativa serà una peça essencial del mosaic que només es pot construir junts”.

Escoltar la veu de la creació

De la seva banda, la secretària executiva adjunta de la Unió Internacional de Superiores Generals, Mary John Kudiyiruppil, també durant la presentació, ha assegurat que “les religioses farem la nostra part”.

Escoltar la veu de la creació i el crit d’angoixa de la nostra germana la mare Terra”, pels atropellaments que també afecten la vida dels pobres, indígenes, joves i vells, “requereix una escolta profunda que avui sovint és absent”.

MARY JOHN KUDIYIRUPPIL

“Cal una contemplació que ens obri a escoltar les múltiples veus de la creació, a nodrir-nos de la seva bellesa i abundància i a pertorbar-nos per la seva desfiguració i destrucció”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!