La basílica de la Sagrada Família de Barcelona ha acollit diumenge 3 de setembre la missa de comiat al bisbe Sergi Gordo, auxiliar de l’arxidiòcesi des de la seva ordenació episcopal el 9 de setembre del 2017 al mateix temple d’Antoni Gaudí. Tot just sis anys després d‘aquell moment, el prelat iniciarà el seu ministeri com a titular de la diòcesi de Tortosa, concretament dissabte vinent, també 9 de setembre, a les 11 del matí a la catedral de Santa Maria.

El bisbe electe de Tortosa ha presidit la celebració, i el cardenal Joan Josep Omella ha estat un dels concelebrants principals, juntament amb el també auxiliar Javier Vilanova. En l’homilia, Sergi Gordo ha reconegut que afronta la nova missió a Tortosa “amb una mica de por i tremolor“, alhora que s’ha posat a disposició de tots els creients catalans, tenint en compte que el bisbat ebrenc “és una Església propera i germana“. El bisbe electe de Tortosa ha recordat l’aclamació “Caldrà dir que sí cada dia“, que forma part “d’una cançó molt present en els moments de formació” que va viure al Seminari menor. 

Processó d’entrada. Foto: Agustí Codinach

Sergi Gordo ha situat la crida de Déu “a negar-se un mateix” en el fet que “el pas per la vida ens porta cap a la mort“, però sobretot en “aquella mirada de Jesús que ens exhorta a baixar del tren dels éssers humans i pujar a aquell que porta a la vida eterna, autèntica, i que condueix a aquesta plenitud des de la creença en Déu“. En un altre moment, l’encara auxiliar de Barcelona ha conclòs que “negar-se un mateix no és cap operació d’autolesió o suïcida, sinó el cop de gràcia més intel·ligent que podem realitzar en la vida“. En aquesta línia, ha afegit que “cal renegar d’allò dolent que hem fet nosaltres, no pas d’allò que Déu ha fet en nosaltres“.

SERGI GORDO

“Negar-se un mateix és el que ha de marcar la nova missió a partir d’ara a Tortosa, des de la joia que neix en el cor del Pare, el goig que neix en l’alegria del Senyor”

Gordo ha recordat que “precisament negar-se un mateix és el que ha de marcar la nova missió a partir d’ara a Tortosa, des de la joia que neix en el cor del Pare, el goig que neix en l’alegria del Senyor”. Igualment ha dit que vol “viure el servei episcopal encomanat amb humilitat, comptant amb la gràcia de Déu però també amb la pregària de tothom, dient ‘sí’ cada dia al Senyor i als germans i germanes que ell posa en el camí, servint-lo així amb alegria”, com diu tot just el seu lema episcopal. També va fer seva una coneguda frase de sant Agustí: “Soc cristià amb vosaltres i bisbe per a vosaltres“.

Inici de la celebració a la basílica de la Sagrada Família. Foto: Agustí Codinach

El bisbe Sergi ha compartit, a més, una carta que li ha fet arribar un amic prevere el dia de la seva ordenació, el 14 de juny de 1992, en què li suggeria això: “Que l’olor de l’encens no et pugi mai al cap, com tampoc la lluentor de les vestidures sagrades, per continuar sent un germà i un company més que s’alegra amb l’alegria dels altres i s’entristeix amb les seves penes”. El bisbe electe de Tortosa ha apuntat finalment que “la nova missió em comporta deixar ara l’arxidiòcesi de Barcelona, però men queda una gran petjada” perquè és el lloc on va néixer i on es va formar com a persona i com a cristià.

Agraïments en una celebració molt viscuda

Al final de la celebració, el cardenal Omella ha agraït al bisbe Sergi tot el treball d’aquests llargs anys, alhora que ha reconegut que l’arxidiòcesi de Barcelona “el trobarà a faltar“. En aquesta línia, l’arquebisbe de Barcelona ha comparat la sensació dels seus diocesans amb la paciència de Job davant de Déu, i ha alertat contra algunes interpretacions i “comentaris maliciosos” sobre una possible influència del mateix cardenal Omella en els nomenaments. “No és la Congregació de Bisbes qui nomena, sinó el Papa, i nosaltres som com Job davant de Déu i li diem que ell ens el va donar i ell ens l’ha pres“, ha comentat referint-se a Sergi Gordo. També en les seves paraules finals, Sergi Gordo ha expressat el seu agraïment a l’arxidiòcesi de Barcelona destacant que ara tindrà “una nova casa des del minut zero, amb la família de famílies que formem els cristians i cristianes caminant junts, com ens recorda el papa Francesc“.

El bisbe Sergi durant l’homilia. Foto: Agustí Codinach

L’Eucaristia de comiat a Sergi Gordo, molt participada, ha comptat amb l’animació musical del Cor de Cambra Francesc Valls, acompanyat a l’orgue per Juan de la Rubia i amb Carles Prat com a director de cants per al poble. Tant en les lectures com en la pregària dels fidels, han participat laics i laiques de diversos àmbits arxidiocesans. Pel que fa a la litúrgia, amb Josep Teixidó com a mestre de cerimònies, han participat, entre els altres concelebrants, uns 150 sacerdots acompanyats per diversos diaques, amb Ramon Ollé i Jordi Albert Garrofé com a assistents principals.

Sergi Gordo, nascut a Barcelona el 23 de març de 1967, va ser secretari general i canceller de l’arquebisbat entre els anys 2004 i 2017. Ja com a bisbe, ha realitzat diversos serveis interdiocesans, entre els quals destaquen el seu encàrrec sobre la Pastoral Obrera i el càrrec de secretari de la Tarraconense des del 2021. El 13 de juliol passat, va ser nomenat bisbe de Tortosa, diòcesi on iniciarà el seu ministeri episcopal dissabte 9 de setembre en una missa que començarà a les 11 del matí i que Ràdio Estel transmetrà en directe.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!