Amb el nou any, la Coral de Santa Maria d’Igualada obre la commemoració del seu 85è aniversari fundacional, que suposa un esdeveniment en la vida cultural igualadina.

Poc podia pensar aquell grup de noies jovençanes que l’any 1939 va formar una Coral per ajudar el culte religiós tan castigat per la confrontació fratricida que, amb una continuïtat indestructible, s’assoliria el 85è aniversari fundacional.

Sota la direcció de Maria del Rio Montfort —que als 17 anys ja havia aconseguit el professorat superior de piano—, aquest estol de noies van començar a cantar a les misses que se celebraven per les places, atès que els temples havien estat desvalisats o destruïts per la violència del conflicte. També es feren presents als hospitals i a les presons.

El llavors ecònom de Santa Maria d’Igualada, Mn. Amadeu Amenós Roca, s’adonà de la magnífica labor que realitzava aquell grup de noies, i es convertí en el seu valedor animant-les a continuar com a grup estable de la parròquia.

El mes de maig del 1939 suposà una ocasió excel·lent per consolidar la Coral amb la parròquia, participant cada dia a les sis del matí, en la funció devota del mes de Maria que se celebrava a l’església parroquial de Santa Maria (anomenada popularment “església gran”). Aquesta tradició de pregar cantant a la Mare en el mes de maig es va mantenir diàriament durant cinquanta-quatre anys fidelment i inalterable.

Així va néixer el Cor Parroquial de Santa Maria, que ha desenvolupat un dens i qualificat historial. L’any 2000 Maria del Rio va traspassar la direcció a Coni Torrents Gubianes, que el 2005 va convertir l’entitat en grup mixt, simplificant el nom: Coral de Santa Maria d’Igualada.

Amb una continuïtat ininterrompuda, aquests vuitanta-cinc anys suposen una fita que ben poques entitats musicals han aconseguit. Sens dubte, un testimoniatge de fidelitat al servei a l’Església, segons els estatuts, la raó per la qual fou creada.

Els actes commemoratius que se celebraran en el curs d’aquest any seran molt diversos. Acabaran el segon trimestre del 2024. Destaca la convocatòria d’uns Jocs Florals de la Música i el Cant Coral, oberts a tot el país, a celebrar el 25 de maig d’enguany, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada i d’altres importants empreses. Els interessats poden demanar informació al telèfon 938 034 164, o bé a través del correu: coralsantamariaigualada@gmail.com.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!