Dos espanyols nous cardenals de l'Església

El papa Francesc va anunciar al final de l’Àngelus que el proper 14 de febrer celebrarà un consistori durant el qual crearà 20 nous cardenals (15 d’electors i 5 d’emèrits) que pertanyen a 14 nacions que mostren “el vincle inseparable entre l’Església de Roma i les Esglésies particulars presents en el món”.

Entre aquests cardenals n’hi ha dos d’espanyols: l’arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Ricardo Blázquez, i l’agustí recol·lecte Mons. José Luis Lacunza, bisbe de David (Panamà).

La Conferència Episcopal Espanyola ha mostrat la seva alegria pel nomenament del seu president, Ricardo Blázquez, perquè suposa “el reconeixement pontifici a la trajectòria episcopal generosa i abnegada de Mons. Blázquez al servei de l’Església i a la seva vocació i treball teològic”. En aquest sentit, ha dit que “és un senyal que reforça, encara més, la vinculació especial i la comunió de l’Església a Espanya amb el Romà Pontífex”. També ha afegit que “la nostra alegria és encara més gran per l’elecció com a nou cardenal de l’agustí recol·lecte Mons. José Luis Lacunza”.

Actualment formen part del Col·legi Cardenalici deu cardenals espanyols. D’aquests, són membres de la Conferència Episcopal Espanyola els cardenals Lluís Martínez Sistach, Antonio M. Rouco, Francisco Álvarez, Carlos Amigo, Antonio Cañizares, José Manuel Estepa i Fernando Sebastián. A més dels espanyols a la cúria romana: Eduardo Martínez, Julián Herranz i Santos Abril.

Són electors menors de 80 anys el cardenals Martínez Sistach, Rouco Varela i Santos Abril.

Universalitat

El director de la sala de premsa vaticana, el P. Federico Lombardi, ha destacat la “universalitat” com el “criteri més evident” del Papa en el moment de triar els nous cardenals: “Catorze països estan representats, incloent-hi alguns que no tenen actualment cardenal i alguns que no n’han tingut cap mai. Si comptem els arquebisbes i bisbes emèrits, estan representats divuit països.”

El portaveu vaticà ha explicat que no hi ha nous cardenals per als Estats Units i el Canadà “perquè ja en tenen actualment un nombre significatiu i aquest nombre ha estat estable durant l’any passat”. Així, ha comentat que “pel que fa al nombre de 120 electors, hi havia 12 llocs ‘oberts’ al Col·legi Cardenalici actualment o en els propers mesos. El Papa ha excedit lleugerament aquest nombre, però per molt poc, per la qual cosa ha estat substancialment respectat”.

A més, ha destacat que “la presència de països que no han tingut mai un cardenal és notable. Aquests països tenen comunitats eclesials que són petites o que representen una minoria dins del seu país”.

L’endemà del consistori, el Papa presidirà una concelebració amb els nous cardenals, mentre que el 12 i 13 de febrer hi haurà un consistori amb tots els cardenals per reflexionar sobre les orientacions i propostes per a la reforma de la Cúria.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!