El papa Francesc ha visitat el Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, on s’ha reunit amb el cardenal Lluís F. Ladaria Ferrer, que ha acabat el mandat com a prefecte d’aquest organisme vaticà.

El Sant Pare ha expressat gratitud al purpurat mallorquí pel seu servei i per la seva contribució a la promoció i defensa de la doctrina sobre la fe.

Entre els principals èxits del cardenal Ladaria en el seu mandat es poden destacar la publicació de la carta Placuit Deo, sobre alguns aspectes de la salvació cristiana; l’actualització de les normes sobre les causes de beatificació i canonització; l’impuls al diàleg ecumènic i interreligiós; l’atenció als casos d’abusos sexuals per part de clergues i la participació al Sínode dels Bisbes sobre els joves, la fe i el discerniment vocacional.

Cal recordar que la idea més important de la carta Placuit Deo és que la salvació cristiana no es pot reduir a una simple realització humana, sinó que és un do de Déu que ens ofereix en Jesucrist, l’únic Salvador de tot home i de tota humanitat.

La carta adverteix contra dos errors que dificulten la comprensió d’aquest misteri: el neopelagianisme i el neognosticisme.

El primer consisteix a creure que l’home es pot salvar a ell mateix amb les seves forces, sense necessitat de la gràcia divina. El segon, a creure que la salvació es troba en un coneixement secret o en una experiència interior, sense relació amb la història i la comunitat.

Després de la reunió amb el cardenal Ladaria, el Papa ha saludat els oficials del Dicasteri.

El nou prefecte és Mons. Víctor Manuel Fernández, fins ara arquebisbe de La Plata (Argentina). El prelat, de 59 anys, és un reconegut teòleg i amic personal del Papa, amb qui va col·laborar en la redacció de les exhortacions apostòliques Evangelium gaudium i Amoris laetitia.

Mons. Fernández prendrà possessió del seu càrrec a mitjans d’aquest mes de setembre.

Entre els seus projectes per al futur al capdavant del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, hi ha el “d’augmentar la intel·ligència i la transmissió de la fe al servei de l’evangelització, de manera que la seva llum sigui criteri per comprendre el significat de l’existència, sobretot davant les preguntes que plantegen el progrés de les ciències i el desenvolupament de la societat”, segons ha escrit el papa Francesc en una carta adreçada al seu nou prefecte.

El Sant Pare insta el nou prefecte a treballar per una recerca teològica que no sigui tan freda, només de cap, sinó ajustada a la realitat.

PAPA FRANCESC

“Ens cal un pensament que sàpiga presentar de manera convincent un Déu que estima, que perdona, que salva, que allibera, que promou les persones i les convoca al servei fratern”

El papa Francesc ha destacat la trajectòria acadèmica i pastoral de Mons. Fernández, que ha estat rector de la Universitat Catòlica Argentina, consultor de la Congregació per a l’Educació Catòlica i membre de la Comissió Teològica Internacional.

Així mateix, ha elogiat la seva proximitat amb el poble de Déu i la seva sensibilitat social, especialment amb els més pobres i marginats.

Per aquesta raó, en el futur s’espera que Mons. Fernández fomentarà l’estudi i la recerca teològica, especialment en els temes que són rellevants per al diàleg amb la cultura contemporània, com l’antropologia, l’ètica, l’ecologia, la ciència i la tecnologia.

Un altre tret que caracteritza el successor del cardenal Ladaria és el seu zel per la promoció de la missió continental i la nova evangelització, especialment als llocs on la fe està en crisi o en perill.

Això implicarà animar les Esglésies locals a sortir a l’encontre de les persones que s’han allunyat de Déu o que no el coneixen, convidant-les a una experiència personal de trobada amb Crist, d’integració en una comunitat eclesial viva i fraterna.

La nova evangelització és una tasca urgent per a tota l’Església, especialment als països d’antiga tradició cristiana, on la fe s’ha afeblit o s’ha perdut. Es tracta d’anunciar l’Evangeli amb nou ardor, mètodes nous i expressió nova per respondre als reptes del món actual.

El Dicasteri per a la Doctrina de la Fe és l’organisme de la Cúria Romana encarregat de promoure i tutelar la doctrina sobre la fe i els costums a tota l’Església catòlica.

Té competències sobre qüestions doctrinals, morals, disciplinàries, litúrgiques i canòniques. Va ser fundat el 1542 pel papa Pau III amb el nom de Sagrada Congregació de la Romana i Universal Inquisició, i va canviar la denominació el 1965 per decisió del papa Pau VI.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!