El papa Francesc ha presidit, aquest Divedres Sant, la litúrgia de la Passió del Senyor a la basílica de Sant Pere, en la qual ha escoltat el predicador de la Casa Pontifícia, el cardenal Raniero Cantalamessa, que ha expressat que “Jesús no va venir a retocar i perfeccionar la idea que els homes tenen de Déu, sinó a mostrar el seu veritable rostre amb la seva mort en la creu”. 

En la creu, ha dit el cardenal Cantalamessa Jesús respecta la lliure elecció dels homes i tria anular-se a ell mateix, lliçó per als poderosos de la terra. Del triomf de la resurrecció, una invitació a tota la humanitat a confiar-se a ell: els ancians, els empresonats per la seva fe, les dones víctimes de la violència.

Només quan Ell sigui aixecat en la creu, de fet, sabrem el que “Ell és”, en un sentit absolut i metafísic. Ho ha reiterat en l’homilia el predicador pontifici, inspirat en el que Jesús va revelar als fariseus en l’evangeli de Joan: “Quan hagi ressuscitat el Fill de l’Home, llavors sabran que jo soc.”

Jesús va venir per “derrocar” la idea de Déu, però, ha subratllar el cardenal, “la idea de Déu que Jesús va venir a canviar, malauradament tots la portem dins de nosaltres, al nostre inconscient”, perquè podem “parlar d’un únic Déu, esperit pur, ésser suprem”, peró és dificil verure’l “en l’aniquilació de la seva mort en la creu”.

Per comprendre-ho, cal reflexionar sobre el veritable significat de l’omnipotència de Déu: “Davant les criatures humanes”, ha explicat el cardenal, Déu es troba “privat de qualsevol capacitat, no només constrictiva, sinó també defensiva. No pot intervenir amb autoritat per imposar-se a ells. No pot fer cal altra cosa que respectar, fins a l’infinit, la lliure elecció dels homes”.

La veritable omnipotència de Déu, ha assenyalat el cardenal Cantalamessa “és la impotència total del Calvari”.

RANIERO CANTALAMESSA

“Quina lliçó sobretot per als poderosos de la terra! Per a aquells que ni remotament pensen a servir, sinó només en el poder pel poder”

El triomf de la resurrecció mateixa, “definitiva i irresistible”, es diferencia de la pompa de la dels emperadors o del “triomf de la santa Església” del qual es parlava en el passat.

La resurrecció, ha dit el predicador pontifici, té lloc “en misteri, sense testimonis”. Mentre que la mort de Jesús és vista per una gran multitud, incloses les autoritats polítiques i religioses, “un cop ressuscitat, Jesús s’apareix només a uns pocs deixebles, fora dels focus”.

Per això, ha ressaltat, després d’haver patit, “no hem d’esperar un triomf exterior, visible, com la glòria terrena. El triomf es dona en l’invisible i és d’ordre infinitament superior perquè és etern! Els màrtirs d’ahir i d’avui en són una prova”.

El predicador pontifici ha acabat dient que “qui no té ni una pedra sobre la qual reclinar el cap, qui va ser rebutjat pels seus, condemnat a mort, s’adreça a tota la humanitat, de tots els llocs i de tots els temps”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!