Persones sense llar, aturats de llarga durada, víctimes de violència de gènere, discapacitats… l’àmbit de treball de les entitats socials vinculades a l’Església respon a la crida evangèlica d’estar a prop dels més necessitats. Per primera vegada, la diòcesi de Barcelona les ha unit en un directori que s’ha presentat el 30 de gener a Sant Pau del Camp. Un directori en paper però que també es pot trobar a la web de l’arquebisbat, i que per ara engloba 42 entitats, si bé la previsió és que continuï creixent.

Com ha manifestat el bisbe Javier Vilanova, que ha presidit la presentació, “som més dels que es veu. Hi ha una gran xarxa d’entitats socials que ens permet tenir molt de múscul a l’hora d’arribar als germans necessitats”.

Javier Vilanova

“Som més dels que es veu”

Les entitats que s’engloben al directori són molt diverses. N’hi ha que formen part de l’estructura de l’arquebisbat com Càritas diocesana; n’hi ha que, tot i que són autònomes, estan molt vinculades a la diòcesi, i n’hi ha que van néixer impulsades per altres entitats i organismes afins a l’Església.

En qualsevol cas, com ha manifestat Mn. Joan Costa, delegat de Pastoral Social i Caritativa de l’arquebisbat, “un dels objectius del directori és que aquestes entitats sentin que formen part de la vida de l’Església”. Alhora, es tracta de crear una xarxa de coneixença i de col·laboració mútua, per facilitar la coordinació en l’atenció de les persones: “Que ningú no quedi desatès per la temporalitat o la funcionalitat.”  

Joan Costa

“Un dels objectius del directori és que aquestes entitats sentin que formen part de la vida de l’Església”

En la seva intervenció, Mons. Vilanova ha posat l’accent en l’origen d’aquestes entitats, que en el seu moment “van sembrar una llavor d’esperança i ajuda als necessitats”. També ha volgut agrair-los la perseverança en el treball a favor dels més necessitats. Alhora, ha fet una crida a la societat perquè hi col·laborin econòmicament i en forma de voluntariat. “Cal la implicació de la joventut en el voluntariat“, ha comentat Vilanova.

En la presentació també ha participat Mn. Àngel Zambrana, director del Secretariat diocesà per als Marginats, que ha explicat la gènesi del projecte: “La idea va néixer fa gairebé dos anys, en una trobada de les entitats amb el cardenal de Barcelona. Es va constatar que destinaven molt de temps a presentar-se cadascuna, i el que realment interessava era compartir i enriquir-se amb les experiències mútues. A partir d’aquella trobada, la idea del directori va anar prenent força.”

Les persones interessades a obtenir exemplars de la guia física, a un cost de 10 euros, poden fer-ho a la seu de la Delegació de Pastoral Social i Caritativa: c/ Sant Pau, 101, tel. 933 176 397 / sdmarginacio@arqbcn.cat). També es pot consultar a través de la web de pastoral social de l’arquebisbat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!