El Pontífex ha presidit la missa de Dimecres de Cendra a la basílica de Santa Sabina de Roma, on ha assegurat que la invitació de Jesús per a cada cristià és “entrar en l’interior secret”, cosa que significa “tornar al cor, com exhorta el profeta Joel”.

Segons Francesc, es tracta “d’un viatge des de l’exterior cap a l’interior, perquè tot el que visquem, fins i tot la nostra relació amb Déu, no es redueixi a l’exterioritat, a un marc sense pintura, a un revestiment de l’ànima, sinó que neixi des de dins i es correspongui amb els moviments del cor; és a dir, amb els nostres desitjos, amb els nostres pensaments, amb el nostre sentir, amb el nucli originari de la nostra persona”.

La Quaresma, ha dit el Papa, ens endinsa en un “bany de purificació i de despullament”. En aquest sentit, ens ajuda a treure’ns tot el “maquillatge” que ens posem per semblar millor del que som.

PAPA FRANCESC

“Tornar al cor significa mirar-nos per dins i prendre consciència de qui som realment, traient-nos les màscares que sovint fem servir, disminuint el ritme del nostre frenesí, abraçant la vida i la veritat de nosaltres mateixos”

Com ha destacat Francesc, la vida no és una actuació i la Quaresma ens anima a “baixar de l’escenari de la ficció per tornar al cor, a la veritat del que som”.

Per això, ha assenyalat, amb un esperit de pregària i humilitat: “Rebem la cendra sobre el nostre cap, un gest que ens vol remetre a la realitat essencial de nosaltres mateixos.”

El Papa ha alertat sobre les aparences i ha animat a tenir el valor per “inclinar el cap per mirar dins teu, llavors podràs descobrir-hi la presència d’un Déu que t’estima des de sempre; finalment, es faran miques les cuirasses que t’has construït i podràs sentir-te estimat amb un amor etern”.

© Vatican Media

Si a la cendra que som crema el foc de l’amor de Déu, ha afegit, “llavors descobrim que som modelats per aquest amor i que som cridats a l’amor; que es concreta en estimar els germans que tenim al nostre costat, viure la compassió, exercitar la misericòrdia, compartir el que som i el que tenim”.

El Bisbe de Roma ha recordat que l’almoina, la pregària i el dejuni no es poden reduir a pràctiques exteriors, sinó que ens han de conduir al cor, a l’essencial de la vida cristiana.

PAPA FRANCESC

“La veu del Senyor no es cansa de repetir-nos: entra en allò secret, torna al cor”

Segons el Papa, es tracta d’una “sana invitació” per a nosaltres, que sovint “vivim en la superfície, que ens inquietem per fer-nos notar, que sempre necessitem ser admirats i apreciats”.

En aquest temps de Quaresma, Francesc ha demanat deixar espai per a la pregària silenciosa d’adoració i ha tornat a insistir a “no tenir por de treure’ns els revestiments mundans i tornar al cor, a l’essencial”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!