La 19a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya se celebrarà del 15 al 30 de novembre, amb un cartell de 88 pel·lícules que es podran veure presencialment i en línia. Les pel·lícules es projectaran en 38 sales arreu de Catalunya, en concret en  25 municipis.

Les poblacions que enguany acullen la Mostra són Alella, Barcelona, Blanes, Calella, Cerdanyola del Vallès, el Palau d’Anglesola, Figueres, Girona, Granollers, la Vall d’en Bas, les Franqueses del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Olesa de Montserrat, Olot, Penelles, Reus, Sabadell, Salt, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Tarragona, Vic i Vilassar de Mar.

Un any més, la Mostra arriba als centres penitenciaris de Catalunya i als centres educatius de justícia juvenil. Es projectaran els films La família que tu tries a 9 centres penitenciaris i Campeones a 7 centres educatius de justícia juvenil, gràcies a la col·laboració de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia. 

Sessió inaugural

La Mostra s’inaugurarà oficialment el proper dimarts 15 de novembre a les vuit del vespre a la Filmoteca de Catalunya. L’acte serà presidit pel director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, i el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau. Hi assistirà el director de cinema Franco Piavoli. Es projectarà la pel·lícula d’aquest director Il pianeta azzurro (El planeta blau).

Oferta en línia

L’edició d’enguany de la Mostra també es pot seguir a través de dues sales virtuals a les plataformes FilminCAT i a la plataforma acontra+ .

Les dones i sant Ignasi, protagonistes del cinema espiritual

La 19ena Mostra de Cinema Espiritual inclou dos cicles. El primer, Dones, espiritualitat i religions, conté una sèrie de films produïts per dones i en què les protagonistes principals també són dones. Així, es projectaran les pel·lícules La (des)educació de Cameron Post, Adam, Déu és dona i es diu Petrunya, Papicha, somnis de llibertat, La candidata perfecta, L’estació de les dones i Omplir el buit.

D’altra banda, el segon cicle es titula Ignasi de Loiola i la seva petjada al món, en el marc de la commemoració dels 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Catalunya. Inclou films sobre el sant i l’orde dels jesuïtes que ell va crear: Van arribar de nit, Silenci, Ignasi de Loiola, El Camí Ignasià i Camino ignaciano.

Retrospectiva de Franco Piavoli

A la Filmoteca de Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut Italià de Cultura, s’ha programat una retrospectiva dedicada al cineasta Franco Piavoli. S’hi projectaran els films Il pianeta azzurro (El planeta blau), Voci nel tempo (Veus en els temps), Emigranti (Emigrants), Nostos, il retorno (Nostos, el retorn), Affetuosa presenza (Presència afectuosa), L’orto di Fiora (El jardí de Fiora), Al primo soffio di vento (A la primera ràfega de vent), Evasi (Evasió), Domenica sera (Tarda de diumenge), Festa, Le stagioni (Les estacions), Paesaggi e figure (Paisatges i figures) i Entre estacions.  

Documentals i curtmetratges de producció catalana

També s’ha programat dins de la Mostra un cicle amb diversos documentals de producció catalana. Així, es podrà veure Protestants, la història silenciada, Sufisme BCN: espiritualitat, música, ecologia, La part dels àngels, Especials, La família que tu tries i Campions.

5è Premi de Cinema Espiritual i 1r Concurs de Treballs Audiovisuals sobre l’espiritualitat i el fet religiós.

El 29 de novembre es lliurarà a la basílica de la Sagrada Família el 5è Premi de Cinema Espiritual de Catalunya i el 1r Premi del Concurs de treballs audiovisuals sobre l’espiritualitat i el fet religiós. El Premi de Cinema Espiritual, instaurat el 2018, reconeix la trajectòria d’un director o directora de cinema que s’hagi significat per la seva implicació amb la societat a través de les seves pel·lícules. El premi és una reproducció de l’estel de la façana del Naixement del temple de la Sagrada Família, donat per aquesta institució.

Per la seva banda, el Concurs de Treballs Audiovisuals sobre l’espiritualitat i el fet religiós, que s’organitza per primer cop, està adreçat a estudiants de cinema i té com a objectius impulsar la producció audiovisual d’aquesta temàtica i fomentar els treballs cinematogràfics del jovent en català.

L’Espai educatiu

Per segona vegada, la Mostra inclou un Espai educatiu, un cicle de sessions divulgatives. Es tracta d’una proposta pedagògica que posa a disposició del professorat i dels educadors guies didàctiques de diferents pel·lícules per poder treballar, per mitjà del cinema, diverses temàtiques curriculars des de la perspectiva de l’espiritualitat, el diàleg entre les religions i la cohesió social. Està adreçat al professorat i l’alumnat de 4t a 6è de primària, ESO i batxillerat. Les guies dels films es poden descarregar des del portal de Cinema espiritual.

Aquest Espai forma part d’Acció Cinema, un programa de Catalunya Film Festivals i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament quee promou l’audiovisual com a eina de construcció d’una ciutadania formada, crítica i mobilitzada per un món més just.

Enigmàrius La Paraula S’agrada

Conduït per l’escriptor Màrius Serra se celebraran dos enigmàrius en tres instituts. El primer serà La Paraula S’agrada, sobre enigmes lingüístics basats en el vocabulari de les religions i el cinema, i es farà a l’Escola Jesuïtes Casp de Barcelona i a l’Institut Flors i Calcat de Barcelona.  El segon, La Paraula Ignasiana, sobre el vocabulari ignasià dins dels actes del projecte Manresa 2022 Transforma, es farà a l’Institut Lluís de Peguera de Manresa.

El paper essencial de les entitats

La Mostra és una realitat gràcies a la col·laboració de 61 entitats i organismes, entre les quals hi ha la Filmoteca de Catalunya, CaixaForum, els ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet, Sabadell, Vic, FilminCat, universitats, parròquies i entitats culturals, cíviques i religioses.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!