Diferents confessions cristianes participen al Sínode

La desena Congregació General del Sínode de les Famílies s’ha caracteritzat per l’audició de set delegats fraterns de diferents confessions cristianes, que han compartit el tema de la família en l’àmbit de les seves confessions.

En general, els reptes i les esperances que afecten el nucli familiar són comuns a tots els cristians. La família, han dit, és clau per a la societat, i també han reconegut que hi ha dificultats: la crisi econòmica, els mitjans de comunicació que redueixen els moments de diàleg a la llar i que de vegades proposen models que indueixen a l’adulteri, les guerres, les migracions, malalties com la sida i l’Ebola, el fonamentalisme islàmic…

Una qüestió comuna que han constatat entre els cristians és la necessitat d’una preparació adient per al matrimoni i una reflexió curosa sobre el matrimoni entre creients i no creients. Pel que fa als divorciats tornats a casar, s’ha reiterat la seva acollida en l’Església, que pot donar esperances noves i afavorir un clima familiar més serè. En aquest sentit, han demanat que totes les confessions escoltin els qui es troben en situacions familiars difícils perquè necessiten misericòrdia i compassió.

Sobre les persones homosexuals, han reafirmat que no s’ha de condemnar, sinó que cal una voluntat d’escoltar i comprendre i reiterar que el matrimoni és la unió entre un home i una dona. També s’ha parlat de l’atenció especial que mereixen els nens nascuts en contextos difícils i totes les víctimes de la violència, especialment les dones i els nens.

L’anunci de l’Evangeli ha ocupat un lloc destacat a la reflexió. Així, s’ha constatat que la família és la primera escola de fe, el lloc on s’aprèn a conèixer i difondre la Bona Nova.

Enfocaments diferents

En les intervencions han quedat reflectides algunes diferències d’enfocament, per exemple, el tema de la regulació dels naixements. En aquest aspecte s’ha subratllat la llibertat de consciència dels creients, sempre que es respecti el significat de l’amor i del matrimoni. A més, relació amb el segon matrimoni, els ortodoxos han afirmat que encara representa una desviació i que se celebra, després d’un període d’acompanyament de l’Església, per intentar que els cònjuges es reconciliïn.

Els delegats fraterns de les Esglésies representants al Pròxim Orient han agraït al Papa la vetlla de pregària per la pau a Síria que va convocar el 7 de setembre del 2013. En aquest context, s’ha tornat a parlar de la responsabilitat de les famílies cristianes pel que fa a l’evangelització als països de majoria islàmica.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!