Dues mesures per definir millor la gestió de les despeses de cadascun dels dicasteris vaticans i per millorar la transparència al sector de les adquisicions. Aquests són els àmbits en els quals el Papa ha intervingut amb dues cartes apostòliques en forma de motu proprio.

El primer document marca el límit i la manera de l’administració ordinària dels dicasteris de la Santa Seu. En tres articles, en la línia de renovació de la constitució apostòlica Praedicate Evangelium, s’estableix essencialment que una entitat vaticana està obligada a sol·licitar l’aprovació del prefecte de la Secretaria d’Afers Econòmics “quan l’acte supera el 2% de la xifra resultant de la mesura calculada sobre el total dels costos de l’Ens que ho requereixi, tal com resulta als balanços anuals aprovats relatius als tres últims anys”.

De totes formes, per als actes el valor dels quals sigui inferior a 150.000 euros, no cal aprovació, afegeix.

En un altre punt del document es fixa en 30 dies el límit per rebre l’aprovació, més enllà del qual fins i tot la manca de resposta equival a la concessió de la sol·licitud i, en qualsevol cas, s’indica que aquest procediment “ha de concloure en un termini màxim de 40 dies”.

Amb la segona carta en forma de motu proprio, el Papa intervé per aclarir encara més la normativa que regula el codi de contractació vaticà promulgat el 2020. També aquí Francesc subratlla que vol continuar el “discurs emprès per afavorir la transparència, el control i la competència en els procediments d’adjudicació dels contractes públics”, per a una “aplicació més eficaç” de les normes que amb les darreres modificacions tenen en compte les “observacions de les institucions vinculades a la Santa Seu”, la Governació i l’experiència “madurada en els últims anys”.

En particular, el primer article de l’apartat 2 aclareix, redefinint quatre punts respecte el 2020, els objectius perseguits per la normativa, en conformitat, diu, “amb els principis de la Doctrina Social de l’Església, l’ordenament canònic de la Santa Seu i de l’Estat de la Ciutat del Vaticà i la carta encíclica Laudato Si”.

Els quatre punts es refereixen a “la utilització sostenible dels fons interns”, “la transparència del procediment a l’adjudicació”, “la igualtat de tracte i la no discriminació dels licitadors” i “la promoció d’una competència efectiva entre els licitadors, en particular mitjançant mesures contra els acords de competència il·lícita i la corrupció”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!