Aneu amb compte, perquè molts cops es pensa que el diaca és un prevere de segona classe.” És l’advertiment que el papa Francesc va fer en el seu discurs a la trobada celebrada el 6 de juny amb els participants en l’Assemblea Plenària del Dicasteri per al Clergat, on va destacar la formació permanent dels sacerdots, la promoció de les vocacions i la importància del diaconat permanent.

Francesc va advertir que la “identitat específica” del diaconat permanent avui dia sovint és qüestionada. El Papa va convidar els participants a contribuir a la reflexió permanent sobre aquest ministeri, com recomana l’informe de síntesi de la primera sessió de l’Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes del mes d’octubre passat, centrant-se especialment “en la diaconia de la caritat i el servei als pobres”.

El diaconat permanent va ser reintroduït pel Concili Vaticà II i, en les darreres dècades, ha tingut una acollida molt variada, va recordar el Papa.

“Acompanyar aquestes reflexions i aquests avenços és una tasca molt important del vostre Dicasteri”, els va comentar Francesc, “us animo a treballar en aquest sentit i a mobilitzar tots els recursos necessaris”.

I encara va insistir: “Procureu que els diaques no se sentin sacerdots de segona classe. Això seria un risc en aquest moment. (…) Ho veiem quan alguns d’ells són a l’altar i sembla que volen concelebrar. Que el servei dels diaques sigui a favor dels orfes, de les vídues, de les obres socials, a Càritas, a l’administració dels sagraments ajudant els rectors.”

El Pontífex va acabar el discurs convidant els participants a treballar perquè “el Poble de Déu tingui pastors segons el cor de Crist”, acompanyats per Maria, “model de tota vocació”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!