El 8 de març ha esdevingut el Dia Internacional de la Dona. És una jornada declarada per l’Organització de les Nacions Unides (ONU), que se celebra arreu del món des de l’any 1978. Aquesta iniciativa pretén recordar les dones que foren pioneres en la demanda per la igualtat de drets i oportunitats. Concretament, els orígens de la commemoració els trobem a mitjans del segle XIX, en plena revolució industrial. Milers de dones treballadores del sector tèxtil van sortir als carrers de Nova York per denunciar les condicions laborals que patien. La defensa dels drets de la dona és el que commemorem cada 8 de març.

En l’àmbit eclesial, també arriben certes reivindicacions que es refereixen al paper de la dona dins la institució. La situació de la dona treballadora encara és molt lluny de la igualtat d’oportunitats respecte als homes. Hi ha moltes precarietats que es fonamenten en un model de societat molt ben après i interioritzat, on els homes i les dones tenen uns rols definits, que costen de canviar. La situació s’agreuja si són dones i són joves, i també si, a més, són immigrants.

Des de la direcció d’aquest setmanari sempre hem manifestat el nostre compromís en la transformació del món. Juntament amb tantíssimes persones que defensen la igualtat entre els éssers humans, manifestem la nostra solidaritat amb les dones que pateixen injustícia. En aquest número, hem volgut donar més visibilitat a les dones. És un petit gest que pretén sumar-se simbòlicament en aquesta iniciativa encara necessària, també a l’Església. El papa Francesc hi fa referència a la carta encíclica Evangelii gaudium, quan expressa la necessitat d’“ampliar els espais per una presència femenina més incisiva a l’Església” i assenyala el “gran desafiament per als pastors i per als teòlegs, allí on es prenen decisions importants, en els diversos àmbits de l’Església”. L’actual Bisbe de Roma ha pres decisions significatives en el procés de reforma de la cúria romana que ens impulsen a caminar amb esperança. Un exemple el trobem en la responsabilitat que ha encomanat a María Amparo Alonso, coadministradora de Càritas Internacional i protagonista de la portada d’aquest número.

Són mesures esperançadores que en cap cas condicionen la realització plena de la dona a l’Església amb la seva admissió a cap ministeri.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!