El 24 de maig es compleixen 10 anys de la publicació de l’encíclica Laudato Si’, del papa Francesc, una teologia de la Creació que va significar una autèntica alenada d’aire fresc i d’encoratjament per als qui lluiten contra el canvi climàtic i les seves dramàtiques conseqüències. Diuen els experts que sense l’encíclica Laudato Si’ (i la posterior exhortació Laudate Deum) no s’entendria l’Acord de París, que estableix mesures per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

L’Amazònia, pulmó essencial del nostre planeta, també va merèixer l’atenció del papa Francesc. Va ser en forma de Sínode celebrat del 6 al 27 d’octubre del 2019, amb la conseqüent exhortació apostòlica postsinodal Estimada Amazònia.

Amb motiu del 10è aniversari de la publicació de la Laudato Si’, en aquest número ens fixem en la situació de sequera i inseguretat alimentària que viu la Panamazònia. I ho fem amb un article de la REPAM, la Xarxa Eclesial Panamazònica, formada per nou països, entre els quals el Perú, on el cardenal Robert Francis Prevost, actual papa Lleó XIV, ha passat gairebé quaranta anys de vida pastoral com a missioner agustinià i bisbe. No hi ha dubte, per tant, que també en la qüestió ecològica, el papa Lleó XIV prosseguirà la petjada deixada pel seu predecessor.

Ara que Prevost ha començat oficialment el seu pontificat —amb la missa d’inici de ministeri petrí, el diumenge 18 de maig— ens unim en pregària a tota l’Església perquè siguin molts els seus fruits al servei de l’Evangeli de Crist.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!