Estem ben informats? Sabem el que passa en el món? Fàcilment tenim la impressió d’un accés gairebé il·limitat a la informació i al coneixement de la realitat, gràcies als moderns i ràpids mitjans de comunicació. És cert que la quantitat de notícies i de dades que rebem és immensa. Ja deu fer uns quaranta anys, em va colpir un comentari que assegurava que un sol exemplar d’un diari contenia més informació de la que havia rebut una persona del segle XIX en tota la seva vida. Doncs bé, ara cadascú de nosaltres té a la butxaca, gràcies als mòbils i a internet, més informació de la que hagi pogut publicar qualsevol diari en tota la seva història.

L’excés de dades ofega la reflexió”

AGUSTÍ BORRELL, vicari general del Carmel Descalç

Estem inundats d’informació, però la quantitat ha desplaçat la qualitat. L’excés de dades ofega la reflexió. Com en tants altres àmbits de la societat actual, la velocitat és excessiva per a les nostres capacitats humanes, i rebem les notícies a un ritme que ens supera i que no permet assimilar allò que ens arriba.

Aquesta dinàmica facilita igualment la difusió d’informacions interessades, esbiaixades, fins i tot manipulades o directament falses (les famoses fake news). Les xarxes socials es revelen àmbits sovint intoxicats per interessos comercials, polítics o ideològics de tota mena. Existeix també un determinat periodisme sotmès a la llei del mercat i de la velocitat, que prefereix l’exclusiva a la seriositat. L’exigència de rapidesa, gairebé d’immediatesa, en la circulació de les notícies fa que es perdi el deure de contrastar-les abans de fer-les públiques.

Com diu justament el papa Francesc: “El cúmul aclaparador d’informació que ens inunda no vol dir més saviesa” (Fratelli tutti, 50). No es tracta de renunciar als instruments extraordinaris que tenim al nostre abast; els moderns mitjans tecnològics i informàtics són un gran progrés i són molt útils per a la humanitat. Allò que cal és saber-ho usar tot amb criteri i, en concret, llegir o escoltar amb esperit crític i amb capacitat de discerniment.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!