Demanem a l'Administració un compromís d'acollida als migrants

Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats Catalanes del Tercer Sector, i Isabel Mas, advocada del Programa de Migracions de Càritas Diocesana de Barcelona, han parlat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l’actualitat, migracions i refugi, realitats lligades a un drama que es pot aguditzar aquest any si no s’hi posa remei d’alguna manera. Alsina ha destacat que “diverses entitats, sobretot Càritas i Creu Roja, han fet el gruix de la feina aquests mesos per atendre aquestes persones” rescatades a la Mediterrània. També ha aclarit que “es va parlar molt del cas dels vaixells que van poder desembarcar migrants a València i a Barcelona, amb recepció inclosa de l’alcaldesa aquí, però estaven arribant d’Andalusia, des del 17 de juny, cada dia autocars amb persones que havien arribat per l’estret, i se’ls ha ignorat”.
En la mateixa línia, Alsina ha assegurat que, “les entitats no són les responsables de la situació” i que, “des de la Taula del Tercer Sector, s’està demanant a l’Administració un compromís total, especialment el govern espanyol, amb més recursos econòmics, prevenció i una política d’acollida a curt, mig i llarg termini per a aquests migrants de la Mediterrània”. Per la seva banda, Isabel Mas ha destacat que “l’acollida, tema que principal que es debat a Europa, ha de tenir al darrere les condicions dignes per fer-ho”. Referint-se a Itàlia, ha admès que “hi ha molts factors, entre ells la mateixa Unió Europea, que ha d’administrar una solidaritat perquè no tots els països es troben a la frontera”. I sobre la manera de fer-ho, l’advocada de Càritas ha aclarit que “hi ha d’haver en els països una voluntat d’arribar a acords i aplicar-los”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 8 de gener.

El cas del vaixell Sea Watch 3, d’una ONG alemanya, que ha enfrontat aquests últims dies alcaldes italians, sobretot els de Nàpols i Palerm (partidaris d’obrir els seus ports) amb el ministre Matteo Salvini després de dues setmanes amb aquesta embarcació bloquejada al mar amb 32 migrants a bord, que havien estat rescatats davant la costa de Líbia. Moltes organitzacions humanitàries, entre elles el Centre Astalli, s’han sumat a les veus que denuncien el tancament de diversos països i la “indiferència” d’Europa davant aquest greu problema, en total sintonia amb les crides del Papa Francesc perquè s’acullin aquestes persones desesperades i la Mediterrània deixi de ser un cementiri. L’any 2018 que acabem de deixar, van morir a la Mediterrània 2.262 persones migrants, segons dades oficials de l’ONU, un 28 per cent menys que el 2017. En total, 113.482 van aconseguir arribar a Europa per aquesta via marítima l’any passat, principalment per Espanya.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!