Del 16 al 18 d'abril es farà el IV Congrés Litúrgic de Montserrat

Del 16 al 18 d’abril vinent es farà el IV Congrés Litúrgic de Montserrat, convocat pels bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense i l’abat de Montserrat. Coincideix amb el centenari del Primer Congrés Litúrgic celebrat l’any 1915 i es portarà a terme tant a Barcelona com al monestir de Montserrat.

L’arquebisbe Joan Enric Vives, president de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia de la Tarraconense, va ser l’encarregat de presentar el programa del Congrés. Ho va fer durant la reunió número 213 de la Conferència Episcopal Tarraconense, celebrada del 27 al 28 de gener a Terrassa, Tiana i Barcelona.

1.400 aniversari del Concili d’Ègara

Així, la reunió, presidida per Mons. Jaume Pujol, va començar a Terrassa, concretament al conjunt de les esglésies de Sant Pere, la Seu d’Ègara, per tal de commemorar el 1.400 aniversari del Concili Tarraconense d’Ègara, ja que la diòcesi de Terrassa té una profunda vinculació amb aquella diòcesi que va existir als inicis del cristianisme al mateix territori i que va subsistir fins a començaments del segle VIII.

A l’església de Santa Maria (antiga catedral), els bisbes va fer la pregària de l’hora sexta, que va presidir Mons. Josep Àngel Saiz, bisbe de Terrassa, i després van visitar el conjunt de les esglésies de Sant Pere i Sant Miquel, que els va mostrar Mn. Antoni Deulofeu, rector de la parròquia de Sant Pere.

A les dependències de la casa rectoral, els bisbes va començar la reunió de treball fins al migdia en què van rebre la visita de Jordi Ballart, alcalde de Terrassa. Tots els parlaments van destacar la importància i la significació d’aquesta reunió dels bisbes de la Tarraconense a Terrassa, en l’escaiença de l’aniversari del Concili egarenc del 615, en el qual van participar dotze bisbes i els representants de dos més. En les seves actes conciliars apareixen els noms dels assistents però no consten les seus episcopals. El text conciliar confirma les disposicions del Concili d’Osca (598) i fa referència a qüestions diverses sobre la vida i els costums dels eclesiàstics.

Jornada de treball a Tiana

La tarda del dia 27, els bisbes van prosseguir la reunió de treball a la Residència Maria Immaculada de Tiana i van tractar altres qüestions. Així, Mons. Taltavull, president del Secretariat Interdiocesà de Catequesi, va presentar als bisbes diversos projectes, com la publicació del Catecisme Testimonis del Senyor en català, i altres materials complementaris. Mons. Agustí Cortés, responsable de Pastoral Familiar, va exposar els lineamenta del proper Sínode de bisbes sobre la família, que se celebrarà a l’octubre.

Reunió amb els religiosos al Seminari

El dia 28, al Seminari Conciliar de Barcelona, els bisbes van celebrar una sessió conjunta amb més de vuitanta superiors majors religiosos i altres religiosos i religioses amb motiu de lAny de la Vida Consagrada. Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic, i el P. Màxim Muñoz, president de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), van reflexionar sobre la invitació del papa Francesc a transmetre l’alegria de l’evangeli a una renovada missió de l’Església a casa nostra.

Al migdia es va celebrar l’Eucaristia a l’església del Seminari Conciliar de Barcelona, presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach, que va recordar que la vida religiosa és “un gran do de l’Esperit, que evangelitza, transforma i humanitza la nostra societat“.

En acabar la celebració, el P. Màxim Muñoz va lliurar als bisbes i a tots els participants el número 4 de la Col·lecció URC, publicat per Editorial Claret, en el qual hi ha la Carta apostòlica als consagrats en l’inici de l’Any de la Vida Consagrada del papa Francesc i la Carta en l’Any de la Vida Consagrada dels bisbes de Catalunya.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!