De les capelletes d’ermità a les capelletes de visita domiciliària

Els dies 2 i 3 de juny, coincidint amb lafestivitat de Corpus, la Fundació Maurí de la Garriga acollirà una exposiciódedicada a les capelletes itinerants tot mostrant la seva evolució al nostrepaís, des les capelletes d’aplegador d’ermita o santer a les actuals capelletesde visita domiciliària. La mostra contindrà divuit d’aquests elementsetnogràfics, des del segle XVI fins al present.

La inauguració és el mateix dissabte,a les 18.30 h, a càrrec de Joan Arimany i Juventeny, gestor culturalespecialitzat en religiositat popular, i es podrà veure l’endemà (d’11 a 14 h ide 17 a 19h).

Abans de la Guerra Civil, i ocasionalment després, els ermitans que formaven partdel grup humà que mantenia viva la devoció als petits santuaris rurals exerciend’aplegadors. En moments determinats, abandonaven la seva llar, a tocar delpetit temple sacre, i feien un recorregut per l’entorn tot captant. Les masiesi pobles per on passava li facilitaven alguna moneda en benefici del culte i,sobretot, productes de la terra per a la manutenció quotidiana la resta del’any. A canvi, els benefactors podien contemplar una modesta capelleta on, al’interior, s’amagava la imatge mariana, del sant o la santa venerats a l’ermita d’origen.

Aquest model, essencialment rural, va teniruna versió urbana en la forma de les capelletes de visita domiciliària que encaraexisteixen. Tot i que poden estar dedicades a gran diversitat d’advocacions,les capelletes dedicades a la Sagrada Família són les més populars. Es vanposar en funcionament, fa més d’un segle, per la congregació dels Fills de laSagrada Família, fundada per sant Josep Manyanet, i tenen una adscripcióparroquial. Cada capelleta forma part d’un circuit circular a cor d’unatrentena de famílies que la comparteixen tot traspassant-la d’una casa al’altra, on l’acullen amb devoció. En un període preestablert, generalment unmes, es tanca el recorregut circular i es reprèn el mateix recorregut.

Aquesta exposició és una visió de l’evoluciód’aquesta pràctica de pietat popular que complementa una altra mostraorganitzada per la mateixa Fundació Maurí l’any 2012 amb un gran èxit depúblic.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!