Els bisbes de la Subcomissió Episcopal per a l’Acció Caritativa i Social de la Conferència Episcopal Espanyola han escrit un missatge per a la solemnitat del Corpus Christi, Dia de la Caritat, que l’Església celebra diumenge 19 de juny.

Amb el títol De l’adoració al compromís, els bisbes volen transmetre un missatge d’ànim i alegria cristiana en un temps marcat per la pandèmia del Covid i la guerra d’Ucraïna i a molts altres llocs del món. Davant d’aquesta situació, la subcomissió subratlla que també vivim un temps d’esperança.

“Aquestes realitats, els patiments personals i comunitaris, no ens deixen desemparats, sinó que ens endinsen en el Cor de Crist, crucificat i ressuscitat, font de tota esperança”

Els prelats recorden que no es pot celebrar la solemnitat de Corpus sense viure i experimentar la “unitat profunda i inseparable entre la fe i la vida; la unitat entre l’Eucaristia i la caritat”.

Davant de situacions doloroses, destaquen la resposta i implicació solidària de la societat, així com també per part de l’Església i de Càritas.

“Volem agrair tantes mostres de solidaritat, alhora que advertim que no pot ser ‘flor d’un dia’. Cal un compromís solidari, estable”

Amb la narració del miracle de la multiplicació dels pans, dins del context litúrgic del Corpus Christi, sant Lluc ajuda a entendre més bé el misteri eucarístic.

Segons la subcomissió episcopal, és un esdeveniment que “ens sorprèn i que s’allarga de forma incessant en l’Església que, al llarg de la història, parteix i comparteix el Pa de Vida nova per a tot home i dona de qualsevol raça i cultura, sobretot a través de l’acció de Càritas”.

Precisament els bisbes es refereixen al fet que enguany se celebra el 75è aniversari de Càritas, de lluita contra la pobresa i de promoció del desenvolupament integral de les persones, especialment dels més pobres i exclosos dins i fota de les nostres fronteres.

“El més important d’aquesta història d’amor i servei són els milers de persones al nostre país i a molts indrets del món que li han confiat la vida i tantes altres  persones la generositat de les quals ha generat noves il·lusions, oportunitats i esperances”

Amb tot, els prelats lamenten que la seva acció serà cada vegada més necessària en un context de desigualtat provocat pels models econòmics, l’encariment de l’energia i la inflació.

El missatge posa en relleu que l’exercici de la caritat ha de ser un “impuls del cor que ens encamina cap als germans i ens empeny a la fraternitat”.

En aquest sentit, indica que tots som convidats a caminar junts vivint en sinodalitat, “deixant-nos guiar per la llum de l’Esperit Sant, escoltant-nos els uns als altres i parant atenció especial a qui es troba a la perifèria”.

Els bisbes afirmen que en el camí de la vida no anem sols: Crist camina amb nosaltres i ens alimenta amb el Pa de Vida.

“Jesús és aliment espiritual que ajuda, sosté i enforteix l’esperança dels creients”

El missatge finalitza amb el convenciment que la presència de Crist “ens dona la pau que necessitem i que necessita el món: una pau que ens porta a ser presents juntament amb el Cos de Crist en els necessitats”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!