La basílica de la Sagrada Família ha acollit aquest dissabte 25 de març, solemnitat de l’Anunciació del Senyor, la Missa amb l’ordenació episcopal de David Abadías, nomenat el 14 de febrer passat pel Papa nou bisbe auxiliar de Barcelona.

La celebració ha estat presidida pel cardenal Joan Josep Omella, que n’ha estat l’ordenant principal. Com a  primers concelebrants i coordenants, hi han estat presents el bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, i el seu predecessor i actual arquebisbe de Sevilla, Josep Àngel Saiz.

El bisbe Salvador Cristau, a la dreta del cardenal Omella, un dels concelebrants principals / Agustí Codinach.

Tots dos han fet imposició de mans immediatament després de l’arquebisbe de Barcelona i abans que la resta de bisbes concelebrants, entre els quals hi havia l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell, els altres dos auxiliars de Barcelona, Sergi Gordo i Javier Vilanova, el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, el de Solsona, Francesc Conesa, el de Vic, Romà Casanova, el de Lleida, Salvador Giménez, i un petit grup de pastors d’algunes diòcesis espanyoles.

Es dona la circumstància que David Abadías, tot i que és fill de Barcelona, ha estat com a sacerdot sempre a la diòcesi de Terrassa, des de la creació d’aquest bisbat l’any 2004. En diversos moments de la cerimònia, ha estat recordat el bisbe Toni Vadell, poc més d’un any després de la seva mort.

Curiosament la seu que el Sant Pare ha atorgat al nou auxiliar de Barcelona és Urci, la mateixa del difunt prelat mallorquí. Cal recordar també que el lema episcopal d’Abadías és Servus sum Evangelii (“Soc servidor de l’Evangeli”, Ef 3,7).

En l’homilia, Joan Josep Omella ha animat David Abadías a “donar sempre gràcies a Déu per la vida, la família, el do de la fe, el presbiterat i ara l’ordenació episcopal”.  En aquesta línia, ha recordat que el Senyor el crida “a seguir-lo amb generositat i amb alegria, unit als germans bisbes i amb estreta colꞏlaboració amb els preveres que cal cuidar i orientar”.

El cardenal Omella ha convidat el nou bisbe a donar gràcies a Déu sempre / Agustí Codinach.

Al final de l’Eucaristia, el nou bisbe auxiliar ha assegurat que, en aquest nou camí, intentarà “aprendre dels altres bisbes auxiliars“, i ha donat les gràcies “als pares, pel seu amor, i a tots els qui han compartit aquesta celebració” amb ell.


En un altre moment de la predicació, el cardenal Omella ha destacat que, com diu el Papa Francesc, “el veritable poder és servei”, i ha demanat al nou auxiliar que ho faci “amb amor i alegria, ja que no es tracta d’escalar llocs o responsabilitats, aspiració humana, sinó de seguir l’exemple de Jesucrist, el Fill de Déu”.

Encara adreçant-se a David Abadías, l’arquebisbe de Barcelona ha fet seves “les quatre proximitats del bisbe, de les quals parla sovint el Papa, que són proximitat amb Déu, amb els altres bisbes, amb els sacerdots i amb el poble de Déu“.

El nou bisbe auxiliar, també en les seves paraules finals, ha recordat tota la dimensió acadèmica de la seva vida, amb un agraïment a l’Ateneu Universitari Sant Pacià, “especialment a la Facultat Antoni Gaudí, on molts alumnes han sobreviscut a les classes d’història” que ell ha donat fins ara.


Un ritu intensament viscut

La celebració ha quedat ambientada en l’inici per una magnífica peça d’Arvo Pärt, un Cantate Domino triat pel mateix David Abadías. Després ja ha començat la celebració amb la tradicional Marxa de l’Església en català.

El desenvolupament de la Missa ha estat normal, amb l’acte penitèncial, el Glòria (ja que era també la solemnitat de l’Anunciació del Senyor) i la litúrgia de la Paraula i la litúrgia de l’ordenació, que incloïa la presentació i la promesa de l’escollit, la lletania dels sants, la imposició de mans i la pregària d’ordenació.

Després s’ha completat el ritu amb la unció del cap amb oli del Sant Crisma i el lliurament del llibre dels evangelis, de l’anell, de la mitra i del bàcul, per concloure amb el bes de pau, una abraçada del mateix David Abadías a tots els bisbes, 18 en total.

L’anell del bisbe David Abadías / Agustí Codinach.

Al final de la celebració, el nou bisbe ha pronunciat les paraules de compromís i d’agraïment. Dins l’ordenació, ha estat especialment significatiu un gest concret que es fa durant la pregària consagratòria, quan els dos diaques assistents de la diòcesi de Terrassa, Ángel Jesús Ubieto i Eduardo Pire, han sostingut el llibre dels evangelis sobre el cap de l’ordenand, icona de la submissió precisament a l’evangeli del qual els pastors de l’Església no són amos.

La mitra, en la mateixa línia, té un significat molt concret i sovint poc interpretat en el seu sentit profund, que és la crida a la santedat.


La Missa, transmesa en directe per Ràdio Estel, ha comptat amb nombrosos sacerdots concelebrants, diversos diaques assistents i també la participació de molts amics i familiars del nou prelat, entre ells els seus pares, Manel Abadías, que és diaca diocesà de Barcelona, i Elena Aurín.

Tots dos han estat a primera fila entre el poble, acompanyats per la seva filla, el seu gendre i les seves netes. La basílica de la Sagrada Família s’ha omplert amb més de 1.400 persones. Els ministres ordenats participants han estat 246 en total entre bisbes, preveres concelebrants i diaques assistents.

I entre les autoritats civils i militars, hi han estat el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Carles Armengol, i el tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle.

Tota la cerimònia s’ha viscut en un ambient festiu i alegre, amb el color blanc dels ornaments propi de la solemnitat de l’Anunciació, encara que hagi coincidit amb el temps de Quaresma.

Pel que fa a la música, triada pel mateix David Abadías, ha fet el servei el Cor de Cambra Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca i amb Joan García Gomà com a director de cants per al poble i Juan de la Rubia a l’orgue.

I entre altres ministeris, dos laics de Mollet, Vicenç Vilà i Anna Maria Mungé, han llegit respectivament la primera lectura i la segona. I al presbiteri, a més, han actuat com a diaquest assistents principals Ramon Ollé, que ha proclamat l’evangeli, i Jordi Albert Garrofé, que ha coordinat la preparació de l’altar, tot amb el delegat diocesà de Pastoral Sacramental, Josep Teixidó, com a mestre de Cerimònies.

Acabada l’Eucaristia amb el Virolai, tots els presents han pogut saludar el nou bisbe David.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!