Enguany Càritas diocesana de Terrassa ha engegat una etapa de conscienciació ecològica amb el nom de “CUIDAdania integral”, juntament amb la xarxa d’entitats socials de l’Església. Es tracta d’un programa compartit per impulsar la cura del planeta, de les persones i la cura personal. L’hort de Granollers és un exemple per a aquesta nova etapa.

L’any 2015 dos voluntaris de Càritas Granollers van tenir la inquietud de crear un hort per respondre a la demanda d’aliments que hi havia a la ciutat. Van tenir la idea que algunes famílies poguessin accedir a aliments frescos, variats i naturals que són difícils d’oferir als rebosts.

Després de gairebé set anys de funcionament és un projecte de referència per a Càritas

L’Ajuntament cedeix el terreny i garanteix la cobertura de les despeses d’aigua i compostatge. L’organització de l’espai es basa en l’autogestió, amb una gran diversitat de famílies integrants, i la diferenciació d’unes seccions individuals pel conreu de cada família i una secció col·lectiva que han de treballar tots els participants plegats sense excepció.

Com explica la tècnica de l’entitat responsable del projecte, M. Àngels Salomó, “acostumem a plantar les hortalisses i vegetals més comuns per optimitzar l’espai. Fins i tot en alguna ocasió fem calçotades plegats”.

D’aquesta manera, es crea un bon balanç entre el compromís individual i col·lectiu, i la llibertat d’hores i presa de decisions.

M. ÀNGELS SALOMÓ

“L’hort genera unes dinàmiques i unes converses entre participants molt interessants que, sumades a les diversitats culturals i generacionals, fa que es creïn espais  i relacions que potser d’un altra manera no sorgirien”

Els participants reben un acompanyament integral que inclou assessorament relacionat amb l’hort i l’alimentació, però també la possibilitat de compartir inquietuds, situacions personals, dubtes administratius, burocràtics… que afavoreixen l’acompanyament per a la integració sociolaboral de la família.

La cooperativa Tarpuna ofereix suport tècnic i formatiu als participants sobre el rec, la plantació o l’adob. Aquesta inquietud per aprendre i formar-se ha arribat a altres nivells com la cuina, l’aprofitament de recursos i la importància del consum ètic, responsable, saludable, ecològic, tot evitant l’ús de pesticides i altres químics, i de quilòmetre zero.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!