El Papa s’ha acomiadat de Malta després d’una visita de dos dies a aquesta illa mediterrània, una estada molt marcada per l’acollida que el país ofereix a molts migrants i refugiats.

En el comiat, Francesc  ha dit que s’emporta “el rostre lluminós de Malta”. Durant el vol de tornada a Roma, el Pontífex ha lamentat que “no n’aprenem, del passat, i encara estem enamorats de les guerres”.

En el sempre tradicional diàleg amb els periodistes a l’avió, el Sant Pare ha reiterat, com també ha dit en algun dels discursos, que s’està plantejant un viatge a Kíiv per fer més forta la petició de pau.

Diumenge mateix al migdia, durant la pregària de l’Àngelus, el Bisbe de Roma va demanar novament que s’acabi el conflicte a Ucraïna, que va tornar a qualificar de “sacríleg”

També va convidar tothom a “ajudar els qui pateixen la tragèdia humanitària i els bombardejos, en aquest país martiritzat, com també a pregar de manera incansable per ells”.

D’altra banda, aquest diumenge, el Papa ha presidit una trobada amb migrants al “Centre Joan XXIII per la Pau” de Hal Far, on ha destacat la resplendor de les espelmes enceses davant de la imatge de la Mare de Déu, una pregària universal que es va recitar i sobretot uns dramàtics testimonis de migrants.

En la seva intervenció, Francesc ha fet una crida a “evitar el nostre naufragi com a civilització” i, per tant, a ser més humans. En aquesta línia, ha demanat que el món miri les persones “no pas com a números”, sinó com a “germans i germanes”.

El Pontífex també ha recordat que, per salvar-nos del “nostre naufragi com a civilització”, la clau és actuar amb més humanitat i evitar caure “en el parany” de la indiferència davant dels qui pateixen “la ferida” de la crisi migratòria.

El mateix diumenge a primera hora del matí, el Sant Pare ha convidat tothom a “no esgotar la compassió amb paraules sense contingut”

Ha estat durant una estona de pregària a la Gruta de Sant Pau a Rabat, allà on l’apòstol va predicar, va batejar i va guarir malalts mostrant l’Evangeli de Crist als qui no el coneixien, als qui l’havien acollit , allotjat i alimentat després del terrible naufragi del vaixell que el portava a Roma per ser jutjat.

Finalment, durant la celebració eucarística que ha presidit a Floriana, el Papa ha assegurat que “Déu sempre deixa oberta una possibilitat” als qui s’equivoquen. En una celebració on també hi havia representants de les Esglésies cristianes i altres confessions religioses, el Bisbe de Roma ha convidat tothom, una vegada més, a no cansar-se mai de demanar perdó”.

Pel que fa a dissabte, entre els moments més intensos viscuts pel Pontífex a Malta, destaca l’estona posterior a l’arribada a l’arxipèlag, amb un discurs a les autoritats malteses, en què Francesc ha fet referència a la guerra, de la qual ha assegurat “que només porta mort, destrucció i odi“.

En aquesta línia, ha defensat la necessitat de construir un futur de pau. També ha estat significatiu el desplaçament a la localitat de Gozo en un catamarà. Després el Sant Pare ha visitat el santuari nacional de Ta’Pinu, on ha presidit una trobada de pregària a la Mare de Déu davant de nombrosos fidels.

Aquesta estada a Malta ha estat el 36è viatge apostòlic del Papa. L’acolliment i la fe, després de les petjades de Sant Pau, han estat els grans temes d’aquesta visita, inevitablement marcada també per la guerra a Ucraïna. La comunitat cristiana maltesa compta amb 408.000 batejats, el 85% de la població total de 478.000 habitants.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!