Covid-19 i fe

Arran de la crisi sanitària del Covid-19, el nombre decatòlics a Catalunya ha augmentat en més de 440 mil. És una dada del Centred’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO). Aquest augment va acompanyat d’unincrement del nombre dels catecúmens al nostre país, és a dir, d’adults nobatejats que volen rebre els tres sagraments de la iniciació cristiana:baptisme, eucaristia i confirmació. Avui dia, els catòlics formen un 60% deltotal de la població, una xifra que no s’assolia des de feia molts anys.

Se’ns susciten alguns interrogants sobre les causes d’aquestaugment: l’increment significatiu de decessos propers ens porta a reflexionarmés en la mort i en la pròpia mortalitat i, per tant, en el més enllà? Estarpassant o haver passat el Covid-19 o el sol risc de contagiar-nos, fa que ensplantegem les grans preguntes? Acompanyar tantes persones malaltes és unaocasió de tastar de prop la vulnerabilitat i de cercar-hi una resposta? El fetde recloure’ns més hores a casa possibilita que tinguem més temps per a lasolitud i el silenci personals i això ens ajuda a plantejar la pregunta sobreDéu? Les oportunitats de dialogar més llargament —sigui presencialment o adistància— amb les persones que estimem, ens ajuda a replantejar les creences?

Alguns podrien dir allò que «només ens recordem de santaBàrbara quan trona», i que caldrà veure si els nous creients perseveren en lesseves conviccions quan passi la pandèmia. Tampoc no sabem si aquest declarar-secatòlics, fins i tot de demanar els sagraments, serà foc d’encenalls o aniràdesprés acompanyat de pràctica religiosa, si es quedarà en una convicció privadao si es traduirà en obres. Davant de possibles lectures superficials d’aquestaugment de catòlics, hi ha també qui recorda la frase d’un famós cardenal: «Mésque esglésies plenes, vull cors plens de Déu.»

Amb tot, cal pensar que aquest augment pot ser positiu iesperançador i que pot ser una de les grans lliçons que ens deixarà elCovid-19, tot i que, per cert, no és ni l’única pandèmia de la història ni elproblema més gran que avui té plantejat la humanitat. Com recorda Oscar Mateos:«El món pre-Covid ja era un món tremendament dur i desafiant per a milions depersones, de manera quotidiana» (El shock pandèmic. Quaderns CJ, 221).

En aquest número de Catalunya Cristiana, diversos expertsens ajuden a interpretar aquestes dades, alhora que ens porten a reflexionarsobre l’impacte que poden tenir les crisis en la vida interior de les persones.

PS. En aquest número, que coincideix amb la commemoraciódel 8 de març, hem volgut que les dones hi tinguessin una major presència. Ésuna manera de reconèixer i agrair la seva aportació específica en el conjunt dela societat i, d’una manera particular, en l’Església.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!