Ja fa un any de l’erupció del volcà Tajogaite a La Palma. Una tragèdia que va afectar més de 7.000 persones i que va destrossar més de 2.600 edificis i gairebé un centenar de quilòmetres de carreteres.

Des de l’inici de l’erupció, Càritas diocesana de Tenerife va posar en marxa un gabinet de crisi i una campanya d’emergència i solidaritat, que va incloure una sèrie d’actuacions urgents i la planificació d’accions a mitjà i llarg termini.

Càritas Tenerife continua atenent i acompanyant les persones afectades, moltes de les quals han perdut els habitatges i mitjans de vida. Fins ara, s’han produït més de 2.600 atencions i ja són 1.100 les famílies i 3.000 les persones (entre elles 620 menors) que han rebut ajuda de l’entitat.

Moltes d’aquestes famílies són ateses periòdicament i continuen sent acompanyades per Càritas, mentre que altres hi han acudit per primer cop per la manca de resposta de les administracions públiques o davant la insuficiència de les ajudes rebudes.

Amb les donacions, Càritas ha invertit 2 milions d’euros, fonamentalment en ajudes al lloguer, atenció bàsica i obres de reforma i compra de mobiliari

També es concedeixen ajudes d’emergència i s’han habilitat i condicionat sis espais parroquials a diferents municipis de l’illa amb obres de paleta, pintura, equipament mobiliari, etc.

Hi continuen reubicades vuit famílies que estaven en situació d’exclusió residencial extrema. Amb aquestes famílies es du a terme un procés d’intervenció social continuat, per a la millora del seu benestar i la seva inclusió sociolaboral.

També s’ha obert una línia de suport per a les famílies més vulnerables, amb desemparament econòmic, per a la reconstrucció d’habitatges en zones afectades pel volcà. A més, es dona suport a les famílies damnificades en la construcció d’habitatges nous habituals, tant en la compra de materials com en gestions necessàries per a l’habitabilitat.

En matèria d’habitatge, Càritas continua planificant i implementant accions a mitjà i llarg termini, entre elles la concessió d’ajudes econòmiques per al suport d’estris, mobiliari i electrodomèstics dels habitatges afectats que encara no estan en condicions adients d’habitabilitat.

Igualment, es dona resposta a les necessitats pròpies de l’emergència a través de targetes d’alimentació i targetes solidàries bancàries.

Suport a zones rurals

Càritas Tenerife treballa en coordinació amb els equips de treball que acompanyen les famílies acollides als hotels que es van habilitar.

Càritas és una de les entitats que nou mesos després de la finalització de l’erupció continua donant resposta a les necessitats concretes de les persones

Des de l’entitat es dona suport als afectats en zones rurals en matèria laboral perquè en la major part dels casos han perdut les eines i mitjans per recuperar les finques.

També es treballa en matèria de treball i es deriva persones en situacions d’atur o ERTO, per oferir-los un servei d’orientació i acompanyament durant el procés de reinserció laboral.

A totes aquestes actuacions s’han sumat en el darrer any les Filles de la Caritat i els Religiosos Camils, amb acompanyament emocional i orientació psicològica.

Paral·lelament, s’han dut a terme accions de sensibilització i per retre comptes a centres escolars, empreses, congregacions religioses, parròquies, fundacions, etc., per donar a conèixer les actuacions que desenvolupa amb les persones damnificades.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!