La configuració d’un nou ordre mundial sembla que és l’horitzó d’un moment present marcat per la inestabilitat amb signes com el conflicte bèl·lic d’Ucraïna o els efectes de la inflació del preu de l’energia. Fa més d’un any que el conflicte d’Ucraïna eleva l’escalada bèl·lica mundial. Quan aquest febrer passat es complia el primer aniversari d’aquesta guerra, el papa Francesc es preguntava si s’havia fet prou per evitar-la. Només fa uns dies, el món mirava amb atenció la trobada entre el president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping. La il·lusió d’un paper constructiu de la Xina es pretenia fer tangible a través d’un pla de pau que el mandatari xinès hauria posat sobre la taula i que Putin es comprometria a estudiar.

Malauradament, els fets constaten que els estats estan incrementant les despeses militars i que no contemplen la via diplomàtica com a primera i única opció per resoldre el conflicte. “És cert que l’imperialisme rus és perillós, però hi havia marge per a la diplomàcia i durant molts anys hi ha hagut marge de sobres per aconseguir que Rússia tampoc no se sentís amenaçada”, ens explica aquesta setmana el president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Xavier Masllorens. I afegeix que: “La pau, sense justícia, no té cap sentit: justícia social, política, econòmica… una situació de justícia global és necessària perquè hi hagi un caldo de cultiu de la pau.”

Alfons Calderón, membre de Cristianisme i Justícia, sosté que “no es tracta d’humiliar Rússia, sinó que Rússia pugui tornar al camí del diàleg”. Segons aquest expert en relacions internacionals, el món “hauria de dotar-se d’institucions mundials amb més poder perquè l’ONU pot fer ben poca cosa perquè el Consell de Seguretat està ocupat per cinc potències amb dret a veto: Rússia, els Estats Units, França, el Regne Unit i la Xina”. Ara és l’hora del diàleg per aturar la guerra. Sempre és un bon moment per dialogar. No ens hem d’esperar que cessin les hostilitats en territori ucraïnès per començar a construir la pau. Com assenyalen els experts, és probable que caminem cap a un nou ordre mundial. Seria desitjable que els cristians ajudéssim a configurar-lo des de la paraula, la diplomàcia i la fraternitat entre els pobles.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!