“Aquest congrés ens ha obert oportunitats i ens anima a continuar amb esperança. Me’n vaig amb les piles carregades! Aquí s’ha viscut comunitat d’una manera preciosa i s’ha vist que és l’Esperit qui actua.” Amb aquest entusiasme s’expressa Dora Giraldo, catequista de la parròquia de la Mare de Déu de la Medalla Miraculosa de Barcelona, participant al congrés “Inspira. Per a parròquies en sortida”, celebrat a Barcelona el 17 i 18 de novembre.

I no és l’única que té aquesta sensació. Fins a 700 persones han participat en aquest congrés organitzat per l’arxidiòcesi de Barcelona per a les comunitats parroquials, emmarcat en el pla pastoral diocesà “Sortim!”.

Entre els congressistes hem pogut captar ganes de canvis, d’impulsar projectes nous, de ser aquesta “Església en sortida” que subratlla el papa Francesc.

A través de tallers, xerrades, sessions amb parròquies “inspiradores”, pregàries… els participants han compartit inquietuds i han trobat pistes per anunciar l’Evangeli en aquest segle XXI.

El responsable de la Delegació d’Anunci de la Fe i d’Iniciació de l’arquebisbat de Barcelona i un dels organitzadors del congrés, Mn. Bruno Bérchez, reconeix que “hi ha molt d’entusiasme, il·lusió… ha participat gent molt diferent, de moltes parròquies, de sensibilitats diverses, intergeneracional. Són persones molt motivades. Crec que se’n van tocades del congrés, amb ganes de plantejaments nous”.

Els participants han pogut dialogar amb parròquies que han iniciat un procés de renovació pastoral / Agustí Codinach.

Aquest congrés no s’acaba en els dos dies que ha durat, sinó que ara comença el treball de com aplicar a cada realitat parroquial el que s’ha viscut. Com considera Mn. Bérchez, “els fruits es veuran en el futur, perquè no es tracta d’una experiència puntual bonica, sinó que s’ha de notar en la manera com es planteja la pastoral a la parròquia”.

“La gent té ganes de ser ‘parròquies en sortida’ i s’ha de creure que és possible”, afegeix, “no estem en la situació de l’Església de fa uns anys. Hi ha possibilitat d’obrir camins nous, que no només és un canvi d’estratègia, sinó d’una conversió del cor, d’actitud, i de confiar molt en el Senyor”.

Una idea de fons que ha planat sobre el congrés és la sinodalitat. Per a Mn. Bruno Bérchez, “l’Església està per ser missionera, per evangelitzar, i això s’ha de fer des de la sinodalitat, és a dir, des d’un treball en equip, des de l’escolta de l’Esperit. Quan tots mirem cap a la missió, deixem de mirar-nos nosaltres mateixos”.

El congrés ha comptat amb el testimoni de diòcesis de fora de Catalunya com Jaén o Getafe / Agustí Codinach.

En aquesta mateixa línia, ens diu el bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Javier Vilanova, que s’ha notat molt la sinodalitat en aquest congrés: “Han estat uns dies de trobada eclesial on s’ha viscut molt la dinàmica de la sinodalitat: saber escoltar l’altre, veure què hi ha en comú, extreure’n l’essència…”

Un aspecte que subratlla Mons. Vilanova és que “es tracta d’anunciar Jesucrist, d’evangelitzar, des de la vida que tenim i valorar-la. Perquè no partim de zero, partim del que tenim. Així podem veure com arribar més i reforçar la nostra actitud, el nostre compromís… partim del que s’està fent a la nostra diòcesi”.

Realment, els congressistes s’han sentit interpel·lats. Com ens diu Dora Giraldo, “he participat en aquest congrés perquè em sento una persona compromesa, cridada pel Senyor”.

Per això, aquesta catequista reconeix que ara els participants al congrés “Inspira” tornen a les seves realitats pastorals, però amb un convenciment molt clar: “Deixem que Déu actuï en nosaltres i per mitjà d’Ell, podrem arribar a ser aquesta Església que Déu vol.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!