Una vuitantena de missioners claretians d’arreu del món s’han aplegat a la Casa d’Espiritualitat Claret de Vic, on hi ha les despulles del fundador, per participar en el Congrés d’Espiritualitat Claretiana. D’aquesta manera, els fills de sant Antoni Maria Claret culminen la commemoració dels 175 anys de la fundació de la congregació, el 16 de juliol del 1849, i ho fan tornant a les arrels, a Vic, a la casa comuna, això sí amb una fesomia totalment canviada que mostra la interculturalitat d’una congregació que s’ha expandit arreu del món.

El Congrés, que durarà nou dies fins al 16 de juliol, s’ha inaugurat amb una missa d’obertura presidida pel superior general dels claretians des de fa nou anys, Mathew Vattamattam, i amb un acte de presentació en què han participat el mateix Vattamattam; el provincial de la província de Sanctus Paulus, l’amfitriona, que aplega Catalunya, Euskal Herria, França i Itàlia, Martín Azkaiturrieta, i Carlos Sánchez, expert en història dels claretians.

Carlos Sánchez, Matthew Vattamattam i Martín Azkaiturrieta. Foto: Agustí Codinach

L’esdeveniment va ser convocat el 25 d’abril del 2023 amb l’objectiu de revifar l’espiritualitat d’una congregació que té en el seu carisma l’esperit missioner. “Venir a Vic, on va començar el somni missioner del pare Claret, vol ajudar a contagiar i estimular el nostre esperit missioner”, ha manifestat el provincial, Martín Azkaiturrieta. I Carlos Sànchez ha assenyalat els tres objectius del congrés: fer memòria i agraïment del passat, actualitzar el do de la pròpia espiritualitat missionera i revitalitzar-la perquè doni fruits apostòlics.

MARTÍN AZKAITURRIETA

“Venir a Vic, on va començar el somni missioner del pare Claret, vol ajudar a contagiar i estimular el nostre esperit missioner”

Al llarg de la setmana s’oferiran diferents conferències, formacions i tallers. El diumenge 14 de juliol faran una peregrinació a Sallent, el poble natal de Claret, i al monestir de Montserrat. A més, les activitats del congrés, que es fa en castellà, anglès i francès, es poden seguir en directe a través del canal de Youtube iClaret.

En atenció als mitjans de comunicació presents a l’obertura del congrés, el superior general ha parlat del moment actual de la congregació, i de dos aspectes importants: una evangelització nova i un camí sinodal.

El pare Vattamattam també ha destacat que, en cada país, en cada continent, la congregació presenta una fesomia i una dimensió diferents, de vegades més social, d’altres més espiritual.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!