Aquest divendres el papa Francesc ha rebut la cúpula de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), després de la renovació de càrrecs a la CEE: Mons. Luis Argüello, president; el cardenal José Cobo, vicepresident, i Mons. César García Magán, secretari general.

“Estem acabant de preparar, i esperem aprovar-lo i presentar-lo en les properes setmanes, el pla de reparació a les víctimes.” Així s’ha expressat Mons. Argüello davant dels mitjans de comunicació després de la trobada amb el Papa. “Les línies generals ja es coneixen, però falta la creació d’una comissió assessora formada per professionals, del món del dret, de la psicologia, de la psiquiatria, de l’acompanyament espiritual”, ha afegit.

Amb tot, s’ha mostrat convençut que “aquesta comissió a la qual poden acudir les diòcesis i les congregacions religioses, però també les víctimes, pugui estar en funcionament aquest estiu”.

El president de la CEE ha reconegut que molts cops les víctimes d’abusos sexuals triguen temps a expressar el seu dolor, per això, ha animat “que no es dubti a acudir als serveis d’acollida que tenim en cadascuna de les diòcesis espanyoles i en centenars de congregacions religioses”.

Mons. Argüello ha aprofitat la compareixença per insistir en la “reparació integral”, que “afecta els danys morals, psíquics, a la necessitat de teràpies que, sens dubte, tenen una repercussió econòmica”.

En relació amb la qüestió dels abusos, el cardenal Cobo ha explicat que “li hem plantejat [al Papa] la percepció que tenim durant aquests anys, com hem incidit també en un canvi de posició en la societat, també perquè ens vegin d’una altra manera per prendre consciència del problema i també com hem exercitat durant aquests anys recursos, mecanismes de reparació, d’acompanyament i de preocupació”.

Vocacions

El cardenal Cobo ha assegurat que Francesc coneix molt bé la realitat espanyola i un dels temes que han sortit en la conversa és el problema vocacional.

“S’ha parlat del futur vocacional”, ha dit el vicepresident de la CEE, “de com anem assumint la reforma dels seminaris. Hem parlat de la realitat espanyola, on l’Església té un paper de trobada i de diàleg”.

Segons Mons. Argüello, la trobada amb Francesc ha estat un moment “ple d’afecte i també d’interès d’un Papa que coneix molt bé la situació de l’Església espanyola”.

La cúpula de la CEE ha lliurat al Papa la darrera memòria publicada per la Conferència Episcopal i s’ha comentat algunes dades de l’Església a Espanya, “el repte que tenim d’anunci de l’Evangeli”, ha dit Mons. Argüello, “de transmissió de la fe, de la proposta de la vida com a vocació”.

Com ha explicat el president de la CEE, Francesc “ens ha insistit en la importància de promoure la vida com a vocació. Ha parlat de la importància de la vocació al matrimoni, de la vocació laical i, és clar, de la vocació al ministeri ordenat”.

Preguntat sobre si havien parlat amb el Papa sobre el tema de les clarisses de Belorado, Mons. Argüello ha dit que no ha sortit en la conversa i que tota aquesta situació “és una pena, perquè la intenció i el desig del pastor d’aquesta comunitat burgalesa [l’arquebisbe Mario Iceta] és una solució pastoral, dialogada, en la qual sigui possible poder repensar les coses per part, almenys, d’alguna de les religioses”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!